Justiție

/DOC/ Președinția nu va plăti cheltuielile de deplasare pentru Galinei Dodon

post-img
Igor Dodon

Știre corectată: Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins pe 23 iulie recursul avocatului fostului președinte Igor Dodon în procesul intentat împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, Aparatul Președinției nu va fi implicat în proces, iar instituția nu va acoperi cheltuielile de deplasare ale Galinei Dodon.

Știrea inițială: Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins pe 23 iulie recursul avocatului fostului președinte Igor Dodon în procesul intentat împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, documentul emis în decembrie 2022 rămâne valabil, iar suma de 1,17 milioane de lei, identificată ca diferență dintre veniturile declarate și cele obținute, urmează să fie confiscată.

Decizia instanței vine în contextul unui litigiu de contencios administrativ inițiat de Igor Dodon pe 30 decembrie 2022, prin care a cerut anularea actului de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate considerându-l drept ilegal.

În urma unui control pentru perioada 2016–2020, ANI a stabilit că fostul președinte și membrii familiei acestuia dețineau bunuri a căror proveniență nu poate fi justificată legal.

Actul de constatare emis de ANI

Actul de constatare poate fi consultat AICI.

În cursul procesului, avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu, a solicitat atragerea în calitate de terț a Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În motivarea recursului, avocatul lui Igor Dodon a susținut că inspectorul de integritate a efectuat controlul averii și intereselor personale pentru perioada în care acesta deținea funcția de Președinte al Republicii Moldova (23.12.2016 – 19.02.2020), extins și asupra membrilor familiei sale.

Potrivit actului de constatare din 2 decembrie 2022, cheltuielile efectuate în timpul mai multor vizite oficiale externe, la care a fost însoțit de soția sa, Galina Dodon, au fost considerate ca fiind suportate din averea familiei, întrucât nu au fost documentate ca acoperite de Aparatul Președintelui Republicii Moldova.

Recurentul a invocat prevederile legale privind delegarea oficialilor, care permit acoperirea acestor cheltuieli din bugetul de stat, considerând că nerespectarea acestor dispoziții de Aparatul Președintelui a dus la o interpretare greșită a situației financiare a familiei Dodon.

Cererea a fost respinsă de Curtea de Apel Centru pe 17 februarie 2025, iar această încheiere a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Examinând recursul, Curtea Supremă a concluzionat că Aparatul Președintelui nu are un interes juridic afectat direct în litigiul dedus judecății, nefiind demonstrată vreo interferență între drepturile acestei autorități și obiectul cauzei.

În consecință, Înalta Curtea a menținut încheierea Curții de Apel și a respins recursul ca nefondat. Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter