Extern

Ucraina și Croația au căzut de acord asupra folosirii porturilor croate pentru exportul de cereale ucrainene, anunță Dmitro Kuleba

post-img
Cereale din Ucraina
Sursa foto: tvr

Ucraina și Croația au căzut de acord asupra posibilității de a folosi porturile croate de la Dunăre și Marea Adriatică pentru exportul de cereale ucrainene, a anunțat ministrul Dmitro Kuleba după discuții cu omologul croat, informează Reuters, scrie caleaeuropeană.ro.

”Vom lucra pentru a stabili cele mai eficiente rute către aceste porturi și pentru a profita la maximum de această oportunitate”, a subliniat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Grlic Radman, la Kiev.

”Fiecare contribuție la deblocarea exporturilor, fiecare ușă deschisă este o contribuție reală și eficientă la securitatea alimentară a lumii”, a menționat Kuleba.

Rusia a hotărât să nu mai prelungească acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, astfel că acesta a expirat pe 17 iulie, după ce termenul său a fost extins la mijlocul lunii mai a acestui an.

Decizia, adoptată în pofida eforturilor Turciei și ONU, cele două părți care au facilitat stabilirea acestei inițiative pentru a evita penuria de alimente, de a convinge Rusia să revină asupra hotărârii, a fost condamnată de NATO și Uniunea Europeană.

În acest context, Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin ”coridoarele de solidaritate”, conform anunțului făcut de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la finalul lunii trecute.

Acesta a completat că executivul european are în evaluare mai multe inițiative înaintate de țările membre în vederea unui plan comun pentru acoperirea costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe calea ferată.

Lituania a propus Uniunii Europene să țină cont mai mult de capacitățile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene. Pentru a exploata potenţialul rutei alternative pe care o propun, miniştrii lituanieni au cerut UE să reducă procedurile administrative la graniţa polono-ucraineană şi de acum înainte sa le implementeze în porturile baltice.

Extinderea exporturilor ucrainene pe cale terestră este o chestiune sensibilă pentru statele UE învecinate cu Ucraina, întrucât mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze prin coridoarele de solidaritate au rămas în aceste ţări.

Varșovia a decis deja să prelungească interzicerea importului de cereale ieftine din Ucraina vecină după 15 septembrie, dată până la care este în vigoare măsura, gest criticat de Ucraina și Germania.

Polonia se numără printre cele cinci țări din Europa Centrală și de Est care au solicitat Uniunii Europene să extindă embargoul privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită care expiră în 15 septembrie, pentru a preveni perturbări majore ale pieţei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter