Recomandări

TRADIȚII. Bâlciul olarilor de la Iurceni: „Oala este ca un cântec”

post-img
Bâlciul olarilor

Cea de-a doua duminică din septembrie, luna care deschide uşa toamnei, nu a trecut neobservată. De cu zori, echipa echipa emisiunii ,,TRADIŢII” a pornit la drum spre Iurceni, Nisporeni, acolo unde a avut loc cea de-a 32-a ediţie a ,,Bâlciului Olarilor”. Târgul adună împreună meşteri populari care expun la vânzare oale din lut, ulcioare şi obiecte decorative.

Protagoniştii emisiunii ,,TRADIŢII” de pe 17 septembrie vor fi olarii - meşteri care sunt legaţi de pământul unde s-au născut și, oricât de tentante ar fi alte tărâmuri, acasă creează cel mai bine. 

Bâlciul olarilor


În satul Iurceni, activează şi Muzeul de istorie şi etnografie, un spaţiu frumos amenajat care a fost deschis la iniţiativa elevilor şi a profesorilor din comunitate, pentru a depozita aici obiecte găsite prin sat şi prin grădinile localnicilor. 

Bâlciul olarilor


,,Bâlciul Olarilor” este cel mai vechi târg de acest gen din ţară, iar satul Iurceni, raionul Nisporeni, este unul dintre centrele de olărit din zona Moldovei, unde locuiau și creau sute de olari de viță. 

Bâlciul olarilor


Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 17.00, la TVR MOLDOVA (reluare – duminică, de la ora 1.00, joi, de la ora 10.00) şi sâmbătă, ora 13.00, la TVR Internaţional.

Bâlciul olarilor


Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul național - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Bâlciul olarilor

 

Bâlciul olarilor


author-img_1

Cristian Sava

Reporter