Actualitate

Mii de militari americani vor ajunge în Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța. Ei își vor înlocui colegii care și-au încheiat misiunea în România

post-img
Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța

Mii de militari americani vor veni în perioada următoare în Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța. Ei își vor înlocui colegii care și-au încheiat misiunea de 9 luni în România. După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, în 2014, Statele Unite au hotărât să întărească flancul estic al Alianței și au trimis soldați, inclusiv la Kogălniceanu.

 


Militarii americani au început să vină în Baza Mihail Kogălniceanu încă de la sfârșitul lunii iunie. În total, în perioada următoare vor ajunge la Constanța 2.500 de oameni din Fort Johnson, Loiusiana. Misiunea lor este să întărească flancul estic și să descurajeze o eventuală agresiune rusească.

Virgil Bălăceanu, analist militar: Trebuie să controlăm Dobrogea. Controlul Dobrogei înseamnă și o prezență militară cu elemente de descurajare, o prezență care să nu aibă o valoare simbolică, ci una reală.

Militarii veniți la Kogălniceanu fac parte din Divizia a 10 Montană, unitate care a participat la multe misiuni internaționale în Somalia, Losovo, Bosnia, Irak și Afganistan.

În ultimii ani, americani au adus la Mihail Kolagniceanu elicoptere de transport și de atac, dar și blindate grele, inclusiv tancuri Abrams.

Virgil Bălăceanu, analist militar: Elemente care ar trebui să apară mai consistent, apropo de donația unui sistem Patriot către Ucraina, din punct de vedere al apărării antiaeriene și antirachetă în această zonă. Să sperăm că și Statele Unite vr avea o prezență mai bună.

SUA au în România în permanență în jur de 3.000 de militari. Cei mai mulți sunt în Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța. Contingentele de aici se schimbă la fiecare 9 luni.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter