Actualitate

În România a fost inaugurat primul centru de mentenanță HIMARS din Europa

post-img
HIMARS

Primul centru omologat de mentenanță pentru sistemele de rachete HIMARS din Europa a fost inaugurat joi, în România, unde companiile Aerostar Bacău și Lockheed Martin au deschis Centrul Național de Mentenanță pentru sistemul HIMARS.

Rezultat al colaborării dintre companiile Lockheed Martin și Aerostar SA, Centrul de la Bacău va asigura suportul tehnic pentru sistemele HIMARS achiziţionate de România de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, a informat Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Situat în Bacău la compania Aerostar S.A., centrul de mentenanță HIMARS va contribui la crearea și menținerea locurilor de muncă în România și va oferi o disponibilitate sporită și costuri operaționale mai mici pentru Forțele Terestre ale României.

La ceremonie a participat și ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a apreciat înființarea Centrului ca pe o realizare de excepție a colaborării dintre firma românească Aerostar S.A. și compania americană Lockheed Martin, prin care țara noastră își face intrarea în rețeaua globală a facilităților de mentenanță și suport logistic pentru unul dintre cele mai performante și avansate sisteme de artilerie la acest moment.

“Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluție securizată pentru întreținerea propriilor sisteme HIMARS, înființarea acestui centru creează oportunitatea ca țările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparații aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialiști în domeniu din regiune”, a declarat Angel Tîlvăr.

Potrivit unui comunicat al companiei Lockheed Martin, acest nou centru consolidează relația existentă între compania globală de apărare și industrie aerospațială Lockheed Martin și Aerostar S.A., care colaborează deja în ce privește activități similare de mentenanță pentru flotele de elicoptere Black Hawk și de avioane F-16 ale României.

“La Lockheed Martin, suntem mândri de parteneriatul nostru strategic de lungă durată cu România, care oferă colaborări semnificative ce stimulează inovația și reziliența pentru a îmbunătăți baza industrială de apărare a României”, a declarat Ray Piselli, vicepreședintele Lockheed Martin pentru afaceri internaționale în cadrul ceremoniei de la Bacău.

Noul centru se bazează pe succesul unor acțiuni similare desfășurate deja de Aerostar și sprijină continuitatea mentenanței pentru echipamentele esențiale pentru apărare. România va beneficia de operațiuni de suport pentru flota HIMARS a forțelor terestre, iar acestea vor fi efectuate pentru România de către inginerii și tehnicienii de la Aerostar.

“Evenimentul de astăzi extinde și mai mult relația noastră strategică cu Lockheed Martin, un lider mondial în domeniul aerospațial și al apărării. Această relație sprijină Aerostar cu noi capabilități și cunoștințe tehnice și ne poziționează ferm în cadrul lanțului global de aprovizionare al Lockheed Martin, ceea ce ar putea deschide ușa către noi și interesante oportunități în viitor,” a declarat și Alexandru Filip, director general al Aerostar.

Sistemele HIMARS ale României oferă o capabilitate de descurajare credibilă în sprijinul apărării și securității naționale.

HIMARS este un sistem testat în luptă, care asigură o descurajare împotriva agresiunilor și crește semnificativ capabilitățile aliaților NATO și din întreaga lume. HIMARS este transportabil prin intermediul aeronavelor C-130 și a altor aeronave mai mari pentru o desfășurare rapidă și poate lansa rachete ATACMS, Precision Strike Missile (PrSM) și GMLRS, inclusiv varianta cu rază de acțiune extinsă – ER GMLRS.

În 2021, România a devenit primul utilizator european al HIMARS.

România a achiziționat, în baza Legii nr. 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin cu foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, trei sisteme HIMARS produse de compania Lockheed Martin. Primele două au fost primite în 2021 şi 2023, urmând ca cel de-al treilea să fie livrat anul acesta.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter