Unire prin artă. Este un concept care, de 10 ani, aduce în faţa publicului din Bucureşti actori ai teatrului de la Chişinău. În seara de sâmbătă,1 februarie, în fața unei săli arhipline, ei au pus în scenă piesa „Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac și regizată de Petru Hadârcă.
Spectacolul este o poveste despre destine traumatizate în Moldova rusificată și în acelasi timp – după cum o descriu chiar actorii – este o palmă peste obrazul nostalgicilor după perioada sovietică. La final, spectatorii au aplaudat minute în șir, mulți dintre ei cu lacrimi în ochi, scrie TVRinfo.
Romanul „Grădina de sticlă”, scris de Tatiana Țîbuleac, abordează trauma prin care au trecut locuitorii din Republica Moldova, odată cu ocuparea sovietică. Povestea este construită în jurul unei fetițe, care trăieşte un şir de drame.
Piesa redă în mod fidel atmosfera prin care românii de peste Prut au intrat în comunismul sovietic.
Spectacolul a ajuns cu uşurinţă la sufletul publicului, care a aplaudat în picioare zeci de minute la final.
„Ne-am dorit atât de mult să ne reușească, să ne spunem povestea și să fim ascultați, văzuți, auziți, înțeleși, crezuți! Mulțumim, dragi spectatori, pentru aplauze și mai ales Vă mulțumim pentru că ne-ați ascultat povestea! Că ne-ați oferit din timpul vostru prețios, pentru că v-ați lăsat inimile voastre să bată pentru noi actorii, dar mai ales pentru cei care sunt în căutare de un strop de iubire, care își doresc un loc decent printre oameni, ” a scris administrația Teatrului „Mihai Eminescu”, pe pagina de Facebook.
Teatrul „Mihai Eminescu” și-a exprimat, cu această ocazie, recunoștința față de Institutul Cultural Român, care a oferit sprijin constant în toate proiectele, încă de la primele ediții, când dificultățile erau cele mai mari.
„Îi mulțumim pentru tot ce face pentru ca la est de Prut să avem acces la opere de cultură de valoare.” Turneului Unirii prin artă – Teatrul românesc București-Iași-Chișinău, inițiat de Ion Caramitru, a ajuns în acest an la cea de-a zecea editie.