Locuitorii comunei Braniște din raionul Râșcani își doresc de mult reconstrucția unui pod peste Prut, care a fost distrus în urmă cu opt decenii. Abia acum, acest lucru va deveni posibil, relatează NordNews.md.
„Pe această porțiune a râului Prut ar putea fi construit viitorul pod Costești-Stânca, ce va uni cele două maluri. Localnicii povestesc că, în urmă cu 80 de ani, în satul Braniște din raionul Rîșcani, exista un pod, distrus ulterior de Armata sovietică. Acum, România urmează să investească patru milioane de lei moldovenești în studiul de fezabilitate pentru această nouă construcție de infrastructură rutieră, care va lega Republica Moldova de Uniunea Europeană”, a relatat Vlada-Maria Medvedi, reporter NordNews.
Podul din Braniște a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, astfel că, pentru mulți, a rămas doar o poveste auzită de la părinți și bunei.
Alexandru Coltun este din Braniște și a auzit multe despre podul de peste Prut. „Iată, în partea respectivă, era fostul pod. Acolo sunt niște rămășițe de la fostul pod, care a fost bombardat în timpul războiului. A fost distrus în 1944, când au trecut trupele sovietice în România, în timpul operației Iași-Chișinău”, a spus Alexandru Coltun, locuitor al comunei Braniște, r. Râșcani.
Oamenii cred că un pod nou, cu drum deschis spre Uniunea Europeană, va aduce la Braniște infrastructură modernă, dezvoltare, locuri de muncă și o viață mai bună.
Primarul comunei Braniște, Daniela Coltun, crede că noul drum va aduce investiții și va conecta satele din zonă la rețelele de transport europene.
„Se va construi un pod și în raionul Râșcani, Costești-Stânca, în această regiune, care nu este departe de localitatea noastră. Este foarte binevenit pentru localitatea noastră, dacă va fi în această regiune”, susține Daniela Coltun, primarul comunei Braniște.
Amplasamentul exact al noilor poduri va fi stabilit abia după finalizarea studiilor geologice și analizelor de teren. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a precizat că este nevoie de o evaluare atentă, înainte de a decide traseul construcției.
„Sunt o mulțime de analize care urmează a fi făcute până a fi finalizat proiectul și amplasarea ei va fi cunoscută ulterior. Când vorbim despre Costești, se circulă pe baraj, atunci când a fost proiectat, nu a fost destinat tirurilor. Înțelegând importanța fluidizării traficului la hotarul nostru de vest, s-a permis circulația pe baraj și nu e foarte bine pentru viitorul său”, a declarat Vladimir Bolea.
Noul pod rutier dintre Costești și Stânca va fi doar unul dintre cele patru planificate să lege Republica Moldova de România.
Celelalte vor fi construite între raionul Leova și județul Vaslui - Podul Leova–Bumbăta - , între raionul Cantemir și județul Vaslui - Podul Leca–Fălciu -, precum și între raionul Nisporeni și județul Iași - Podul Răducăneni–Bărboieni.
Proiectul face parte dintr-un plan amplu de conectare la rețelele europene de transport, alături de investiții importante, cum ar fi Autostrada Unirii (A8).