Vicepremierul pentru Reintegare, Oleg Serebrian, spune că, până în prezent, Gazprom nu a propus nicio soluție Chișinăului în ceea ce privește livrarea de gaze în regiunea transnistreană în condițiile în care pe malul stâng al Nistrului au mai rămas rezerve de gaze pentru zece zile.
„Asta nu înseamnă că respingem oferta Gazpromului, însă această ofertă încă nu a venit. Am fost anunțați că Tiraspolul acceptă formula implicării Moldovagaz și respectării legislației Republicii Moldova”, a spus oficialul moldovean pentru Euronews.ro.
„Apar niște interfețe pe piața europeană prin intermediul cărora se vor efectua plățile și care vor achiziționa gazul natural de pe piața europeană. Denumirea acestor două companii a fost transmisă Chișinăului. În momentul de față, instituții de abilitate verifică aceste companii și cine stă în spatele lor.”
În același timp, vicepremierul a subliniat că, pe 20 ianuarie, nu au fost făcute rezervări în Gazoductul Transbalcanic pentru regiunea transfisterană.
„Deci, este foarte clar că nici pentru luna februarie nu va fi gaz, cel puțin, pe Conducta Transbalcanică. Singura posibilitate este achiziționarea gazului natural pe piața europeană”, a afirmat oficialul.
După ce publicația rusească „Kommersant” a scris că o companie a rezervat cantități de gaze în Gazoductul „Turkish Stream” pentru regiunea transnistreană, Guvernul Republicii Moldova a precizat că nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaze a malului stâng.
„Guvernul, prin intermediul MAE, a solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană. Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională”, s-a precizat într-o declarație a Executivului oferită presei.
Citește și: