Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dezmințit mai multe falsuri lansate de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, referitoare la ajutorul umanitar oferit de autoritățile de la Chișinău Transnistriei.
Daniel Vodă a precizat că o scrisoare oficială a fost transmisă la nivelul negociatorilor politici de la Chișinău și Tiraspol în data de 11 decembrie 2024, între cei doi oficiali, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, răspunsul primit la 16 decembrie a fost unul depreciativ, calificând propunerile ca fiind „imixtiuni” în „treburile interne ale regiunii separatiste”.
Liderul separatist a susținut de mai multe ori că nicio scrisoare oficială nu a fost primită cu privire la oferirea de ajutor și că „cărbunele nu reprezintă soluția salvatoare pentru problema noastră”, cu referire la ajutorul anunțat de președinții Maia Sandu și Volodimir Zelenski.
Vodă a subliniat că, în pofida refuzului liderilor de la Tiraspol, autoritățile din Chișinău și Kiev au coordonat ajutorul umanitar, oferind regiunii transnistrene posibilitatea de a-și suplini stocurile de cărbune. Acest ajutor ar fi prevenit întreruperile de curent și încălzire în regiune, care au afectat grav populația.
„Cărbunele livrat, în calitate de ajutor umanitar, oferă posibilitatea ca oamenii să nu aibă deconectări de cinci, șase sau șapte ore, cum am văzut în regiune”, a declarat Vodă.
Purtătorul de cuvânt a subliniat că Federația Rusă ar încerca să profite de această criză energetică pentru a crește influența sa în regiune.
„Scopul sau destinația finală a acestei crize, fabricate de Federația Rusă, a fost să aibă un singur salvator și un singur furnizor al soluției, și acest furnizor urma să fie Federația Rusă. O lecție bine învățată, inclusiv pe malul drept, când, începând cu anii ‘90 și 2000, Federația Rusă a mai folosit șantajul energetic pentru a supune și pentru a dicta condiții pe malul drept. Miza Federației Ruse este să obțină pe malul drept, aici, în Chișinău, un guvern pro-rus, care inclusiv să escaladeze situația de securitate din regiune”, a explicat Vodă.
Începând cu 1 ianuarie 2025, locuitorii regiunii transnistrene se confruntă cu frigul și întunericul după ce Gazprom a întrerupt livrările de gaz.