Miomul uterin este o maladie ce afectează tot mai multe femei, fiind descoperită în peste 50% din cazuri, în urma unui examen ginecologic de rutină.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Miomul este o tumoră benignă care se dezvoltă din celulele musculare ale peretelui uterin. Practic, peste 50% dintre femei, după vârsta de 40 de ani, sunt diagnosticate accidental cu miom uterin, adică în timpul unui examen ginecologic de rutină.
Deși riscurile cresc odată cu vârsta, această afecțiune reprezintă un pericol și pentru femeile mai tinere.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Sunt și cazuri la vârste tinere, la 30 sau 35 de ani, dar incidența maximă este după 35-40 de ani.
Simptomele pot varia, dar, de multe ori, miomul e descoperit abia când devine problematic.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Miomul poate fi asimptomatic, dar atunci când devine simptomatic, cele mai frecvente probleme sunt durerea și hemoragiile. Menstruațiile devin mai abundente, iar în unele cazuri apar hemoragii aciclice, haotice. Asta duce pacienta la un consult ginecologic, unde diagnosticăm problema.
Localizarea tumorii influențează simptomele, precum și tratamentul.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Există trei localizări principale: subseroasă, care crește spre exteriorul uterului, intramurală, în peretele uterin, și submucoasă, care prolabează în cavitatea uterină și o deformează. Miomul intramural poate migra spre celelalte localizări.
Dacă miomul este mic și nu prezintă simptome, un tratament imediat nu este necesar.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Tratamentul medicamentos specific pentru miom nu există. Totuși, există opțiuni pentru a micșora temporar dimensiunile tumorii, mai ales înainte de o operație de miomectomie.
Moștenirea genetică are un rol important în apariția acestuia.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Femeile care au mama sau sora diagnosticate cu miom au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
Medicina modernă oferă alternative non-invazive pentru tratament.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Există tratamente noninvazive, cum ar fi distrugerea cu ultrasunete. Tot mai des, se face tranziția de la tratamentele chirurgicale radicale către cele minim invazive.
Un miom poate fi tratat cu minime consecințe pentru pacientă, dacă se intervine la timp.
CORINA CARDANIUC, medic obstetrician-ginecolog: Prezența unui miom nu înseamnă că îți pierzi organul. Cu cât pacienta se adresează mai repede, cu atât sunt mai multe opțiuni pentru chirurgie minim invazivă. Grija pentru starea noastră de bine și vizitele regulate la medic sunt esențiale, pentru a preveni complicațiile. S-aveți sănătate!