Relațiile bilaterale din punct de vedere militar dintre România și Republica Moldova au la bază statutul de neutralitate pe care Chișinăul și l-a asumat, a declarat ministrul Apărării Naționale de la București, Angel Tâlvăr, în contextul discuțiilor privind posibilitatea ca România să apere spațiul aerian al R. Moldova de dronele și rachetele rusești.
În cadrul unui interviu oferit Agerpres, oficialul român a declarat că „colaborarea dintre cele două state - România și Republica Moldova - este legată de faptul că sunt vecine, dar, în același timp, a subliniat el, „ținând seama de statutul de neutralitate pe care un stat suveran și l-a asumat”.
De asemenea, Tâlvăr a subliniat ajutorul pe care România l-a oferit și continuă să îl ofere Chișinăului, inclusiv în actuala criză energetică: „Cred că toată lumea a observat că România s-a implicat activ în perioada în care Moldova, din cauza războiului din Ucraina, a fost afectată din punct de vedere energetic și economic. România are o contribuție importantă din punct de vedere economic la bunul mers și la normalitatea vieții din Republica Moldova”.
De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de peste 20 de rachete și drone rusești care aveau drept țintă teritoriul ucrainean. Aceste aparate de zbor au fost abătute de la țintă și au căzut pe teritoriul Republica Moldova.
Republica Moldova deține un radar antiaerian performant, achiziționat în 2023, însă acesta este de rază medie și nu are capacitatea să detecteze dronele și toate tipurile de rachete.
Autorităţile de la Chişinău au condamnat în repetate rânduri violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova, recunoscând totodată că trebuie să întărească atât capacităţile de detectare, cât şi de doborâre ale unor astfel de ţinte.