Social

Luna iunie este dedicată conștientizării riscului pentru sănătate, provocat de ambrozie

post-img
imagine simbol

Potrivit Agenției Naționale în Sănătate Publică (ANSP), în ultimii ani, alergia la ambrozie a devenit o importantă problemă de sănătate, atât din cauza agresivității cu care se manifestă în unele cazuri, cât și a numărului în creștere a persoanelor care suferă de alergie la această plantă.

FTR

Ambrosia artemisiifolia (ambrozie comună) este o plantă invazivă cu extindere rapidă în multe țări europene, reprezentând un pericol important pentru mediu și sănătate.

Conform fișelor medicale ale alergologilor, aproape 40% din populația europeană suferă de alergii la polen, iar procentul de pacienți care sunt sensibilizați la polenul ambroziei este în continuă creștere, variind de la aproximativ 30% în Franța și Austria până la 80% în Ungaria.

În Republica Moldova, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante și este răspândită în majoritatea raioanelor. 

Principalele simptome ale alergiei includ:

  • afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
  • accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
  • afectarea pielii cu leziuni de urticarie, mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor;
  • șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Iată câteva sfaturi pentru a diminua din gravitatea simptomelor:

FTR
  • reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
  • țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
  • spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor.
  • implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire, etc.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică solicită implicarea activă a autorităților publice locale, sectorului privat  și a populației în realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a acestei plante în spațiile publice, pe teritoriile adiacente întreprinderilor de stat și celor private, dar și în sectoarele particulare din teritoriu deservit, etc. Metodele de combatere sunt:

  • Mecanice – (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului) de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.
  • Chimice – aplicarea erbicidelor (utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).

Important! Lucrările de aplicare a erbicidelor se efectuează în coordonare cu specialiştii Direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

 În Republica Moldova, pentru neîndeplinirea de către persoanele responsabile de gestionarea terenurilor a măsurilor de combatere a buruienii ambrozia, aceștia sunt pasibili de răspundere Contravențională, fiind  sancționați cu amendă conform art. 117 şi art.189 din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter