Muzeul Memoriei Neamului creat de Asociația victimelor regimului comunist şi a veteranilor de război ai Armatei Române a fost recent renovat. Sunt multe relicve, cărţi scrise de deportaţi, mărturii şi istorii despre viețile curmate a zeci de mii de oameni. Astăzi, victime ale regimului sovietic s-au reîntâlnit pentru a discuta despre acele tragedii.
Muzeul a fost deschis în 2002, la inițiativa unui grup de intelectuali patrioți în frunte cu regretatul Vadim Pirogan, scriitor şi deţinut politic. Acum, muzeul este sub administrarea Valentinei Ciobanu, care s-a născut în Siberia, unde au fost deportaţi părinţii ei.
VALENTINA CIOBANU, administrator, Muzeul Memoriei Neamului: Aici sunt exponate a oamenilor care au trecut prin lagărele de copii, de maturi. Bibliotecă avem frumoasă. Istorii, memorii şi literatura română a multor scriitori din România. Aici sunt foarte multe documente, fotografii a deportaţilor, amintiri, biblioteca foarte bogată, foarte multe cărţi.
Astăzi la muzeu au venit istorici, scriitori şi victime ale regimului comunist. Ion Fetescu avea doar opt ani când a fost deportat in Rusia împreună cu cei 4 fraţi şi mama sa.
ION FETESCU, fost deportat: La două de noapte ne-au sculat, ne-a dat jumătate de oră la strâns. Ne-a deportat în regiunea Kurgan. Era foarte greu, când trăiam în sat nu aveam nici cu ce să ne încălțăm să mergem la toaletă. Aşa am trăit, tot într-o cameră. Când a murit Stalin noi ne-am bucurat, eu mă duceam la şcoală şi de bucurie aruncam cuşma în sus.
Jurnalistul Nicolae Negru a prezentat la muzeu cartea de memorii "O progenitură duşmană", volum care începe cu descrierea vieții deportaților basarabeni în Siberia. Famila autorului a fost deportată în 1951, și faptele sunt descrise din perspectiva copilului de atunci.
NICOLAE NEGRU, scriitor, fost deportat: Să ştie noua generaţie, dar şi alţii care nu au trăit aceste momente, să ştie ce a fost. Mai cu seamă e scrisă pentru nepoţii mei care nu îşi dau seama ce s-a întâmplat şi unele lucruri nu le înţeleg, de exemplu ne întreabă dar înainte de a ne deporta nu ne-au anuţat nu ne-au prevenit. Când am fost deportat nu ţin minte că aveam doi ani şi 5 luni, conştiinţa mea s-a trezit acolo şi cu asta încep ce vedeam eu împrejur.
Conform datelor oficiale, doar pe 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii basarabene, adică peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste date nu reflectă întreaga proporţie a dramei, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat cu o medie de trei membri la o familie.
REPORTER: IRINA MIHAILICI
Imagine: Artion Cereseu