Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Mitropoliei Basarabiei.
Noul ierarh va purta titulatura Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.
Decizia a fost luată în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care s-a întrunit miercuri, 5 februarie 2025, în ședință de lucru. În postul de Episcop-vicar a fost ales Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, cu 37 de voturi valid exprimate, confirmând astfel încrederea acordată de întreaga comunitate eparhială.
„Această alegere a Părintelui Arhimandrit Nectarie Clinci ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului a venit într-un moment cu o semnificație aparte, marcând 100 de ani de la înființarea Mitropoliei Basarabiei. La împlinirea acestui centenar, numirea sa simbolizează continuitatea și reînnoirea misiunii pastorale, întărind angajamentul duhovnicesc al întregii comunități ortodoxe. În acest context istoric, alegerea sa reprezintă nu doar o recunoaștere a meritelor personale, ci și o chemare către o etapă nouă de unitate și lumină creștină, menită să păstreze și să promoveze valorile eterne ale credinței în mijlocul provocărilor contemporane”, se spune în comunicat.
Biografie
Părintele Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, născut la 15 noiembrie 1968, a pășit pe calea monahală la Mănăstirea Putna, unde a fost tuns în monahism pe 20 noiembrie 1996 de către Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Urmând cu sfințenie rânduielile treptelor slujirii monahale, a fost hirotonit ierodiacon pe 27 decembrie 1997 și ieromonah pe 18 ianuarie 1998, fiind ulterior numit egumen al Schitului Sihăstria Putnei la 1 octombrie 2000 și hirotesit protosinghel la 25 martie 2002 de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Din 20 februarie 2005, îndeplinește ascultarea de stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit la 31 decembrie 2006.
Pe plan educațional, Părintele Nectarie este licențiat în Teologie (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filofteia”, Universitatea din Pitești) și deține un Master în Teologie (Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În plus, a absolvit Colegiul Universitar Tehnic Galați și Liceul Industrial nr. 5 din Brăila. Din anul 2020, a exercitat atribuții administrative ca Exarh de zonă și membru al mai multor comisii ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ca stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, Părintele Nectarie a inițiat și finalizat, între 2002 și 2017, construcția unei biserici de mari dimensiuni cu hramul „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Serafim din Sarov”, alături de sfințirea altor trei biserici, un paraclis, numeroase corpuri de chilii, case pentru pelerini, spații pentru ateliere și alte anexe. Mănăstirea servește gratuit masa zilnic pentru 80-100 de persoane, iar în duminici și sărbători, pentru 400-500 de credincioși. În perioada 2011-2012, a reactivat Schitul „Nașterea Maicii Domnului” Marginea, schit de călugărițe, consolidând o comunitate mistică de 25 de viețuitoare, iar obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei se ridică astăzi la 55 de viețuitori.
Pe plan misionar și filantropic, a inițiat construirea unui cămin pentru bătrâni în proximitatea mănăstirii, unde sunt adăpostite și îngrijite 12 persoane, iar Centrul „Sfântul Nectarie”, aflat în stadiul de finalizare, va oferi servicii de îngrijire a bătrânilor, recuperare medicală și îngrijire paliativă. Activitatea sa culturală și editorială, ce cuprinde numeroase publicații, monografii, acatiste, albume foto și proiecte europene de dezvoltare rurală și asistență socială, i-a adus distincții precum Crucea Patriarhală (2017), Crucea Moldavă (2017) și Crucea Bucovinei (2022), printre altele.