Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în cazul Larisei Bivol, ofițer principal la Poliția de Frontieră în urma unei verificări a declarațiilor sale de avere. Astfel, s-a constatat o diferență semnificativă între averea declarată și cea depistată, precum și o avere nejustificate de 493.387 de lei dobândită între 2020 și 2023.
Pe 7 februarie 2024, ANI a înregistrat o sesizare care semnala nereguli legate de declarațiile de avere depuse de Larisa Bivol.
Potrivit sesizării, în declarația depusă la 12 septembrie 2019, au fost omise șapte autovehicule aflate în proprietatea subiectului sau a membrilor familiei sale.
De asemenea, între conținutul declarațiilor de venit și interese personale depuse în 2021 persistă discrepanțe dintre numărul autovehiculelor declarate vândute, respectiv, sumele total încasate.
Investigația a fost extinsă și asupra soțului Larisei Bivol, fiind identificate și împrumuturi semnificative, precum și cadouri primite de familie în perioada verificată. Aceste sume au fost incluse în analiza averii, iar apariția acestora în declarații a ridicat suspiciuni asupra surselor de venit ale familiei Bivol.
Avocata Larisei Bivol a declarat că aceasta a dobândit mijloace financiare înainte de numirea în funcție și că împrumuturile obținute în 2020 pot justifica diferențele în declarațiile de avere.
De asemenea, avocata a menționat că donațiile primite de familia Bivol nu depășeau limita legală pentru a fi declarate și a subliniat că inspectorul de integritate nu a verificat toate circumstanțele.
Larisa Bivol a declarat că soțul ei nu este angajat și își câștigă existența prin activitatea de import al vehiculelor din Europa.
„Odată ce aceste vehicule sunt aduse în Republica Moldova și înregistrate, el le repară cu resursele și abilitățile proprii, ulterior punându-le în vânzare. În 2019, când am început să activez în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, soțul a continuat aceeași activitate. Cu toate acestea, am decis împreună să declarăm toate vehiculele achiziționate și vândute prin intermediul declarațiilor de avere”, a menționat polițista de frontieră.
În urma verificărilor, ANI a constatat o diferență substanțială și nejustificată în averea acumulată de Larisa Bivol și familia sa, în condițiile în care veniturile declarate nu corespund cu valoarea bunurilor deținute.
Ca urmare, autoritatea a decis transmiterea cauzei către instanța de judecată pentru a se dispune confiscarea averii nejustificate și a aplicat măsuri administrative, inclusiv încetarea raporturilor de muncă ale Larisei Bivol și interzicerea ocupării unei funcții publice pe o perioadă de trei ani.