Invazie de șoareci şi şobolani în mai multe blocuri din sectorul Ciocana al Chişinăului. Oamenii se plâng că rozătoarele le intră chiar în apartamente, din subsoluri sau de la ghene. Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare spune că singurul mod în care poate acţiona este dezinsecția şi le recomandă administratorilor să blocheze gunoiștile de pe etaj şi să amenajeze altele, în afara caselor.
Mai mulţi locuitori de pe strada Ginta Latină din sectorul Ciocana spun că, de la un timp, blocurile le sunt invadate de șoareci şi şobolani.
„La toate scările, identic. Ei fug pe ţeava de încălzire, ei se plimbă. În subsol doamne ferește ce se face, dar şobolani mari sunt ca pisica. Dar aceștia sunt mici se vede că acum o săptămâna i-a născut. Șoareci şi șobolani de acei mari şi întotdeauna sunt. Eu sunt la primul etaj şi totdeauna îi văd şi pe afară şi pe înăuntru când deschid e foarte fricos. Am vorbit cu omul care face curăţenie şi zice că pune dar nu ajută capcanele”.
Oamenii spun că rozătoarele mişună, mai ales, lângă tomberoanele de la intrea în bloc.
„Lumea se jăluie că poate să intre şi în apartament, dar acum pentru purici. Pentru şobolani mi-a adus grâu otrăvit o să dăm prin fiecare speţiu de depozitare a gunoiului. Demult este această problemă?- De două luni de zile. – Dar de ce? – Lumea e sătulă, aruncă mâncare şi au cu se să hrăni”.
Recent, şi proprietarii unui apartament de pe strada Milescu Spătaru s-au trezit cu un șobolan imens pe masa din bucătărie. Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere. Pentru a lupta cu rozătoarele din blocuri, Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare a contractat o companie care efectuează lucrări de dezinsecție și deratizare.
„Facem dezinsecție în blocuri, facem subsolurile, totodată şi în blocuri, geamurile. Folosim otravă DK.2, este un insecticid concentrat care se amestecă cu apă. Mergem din bloc în bloc, substanța ajută la ţânţari, muşti, purici. Avem grâu special otrăvit care aruncăm prin subsol şi asta foarte bine ajută”.
VASILE EFROS, şef direcţia amenajare şi mediu: Avem în mare parte problema cu puricii şi ţânţari unde mai sunt. De ce apar în special puricii, este fenomenul cu pisicile care sunt hrănite de mulţi locatari. Iată au rămas încă tuburi la unele blocuri şi avem fenomenul cu şobolanii. Şi anul acesta inclusiv, amenajăm platforme în exterior şi închidem tuburile respective.
În Chişinău sunt aproximativ 800 de blocuri care mai au ghene pe etaj. Administratorii a 120 de blocuri au decis să le blocheze şi să amenajate platforme de colectare a gunoiului în afara caselor.
REPORTER: IRINA MIHAILICI Imagine: Iurie Rusu