Susţinerea tradițiilor locale, organizarea evenimentelor gastronomice și dezvoltarea unor instrumente moderne de promovare turistică. Sunt doar câteva dintre obiectivele unui proiect turistic lansat astăzi în satul Pohrebea, comuna Coşniţa. Programul reuneşte trei organizaţii dedicate dezvoltării rurale şi culturale din Republica Moldova şi România.
La evenimentul de lansare au participat antreprenori locali din satul Pohrebea, care împreună cu experţii în turism vor putea identifica produsele gastronomice specifice zonei, datinile şi meştesugurile autentice ce pot fi valorificate.
Este foarte important să promovăm turismul aici acasă, dar şi la nivel de ţară pentru a fi şi noi cunoscuţi, prin bucatele noastre tradiţionale, dar şi prin locurile noastre, oriunde este un loc foarte pitoresc. Cu ajutorul acestui proiect destul de valoros, valoros nu doar din punct de vedere financiar, ci din faptul că am construit relaţii între noi, antreprenorii, relaţii de schimb. Noi, aici, cu colegii împreună, atunci când vin turiştii şi nu mai avem locuri de cazare, îi trimitem la altcineva. Aşa a fost stabilit, să ne înţelegem şi să ne ajutăm unii pe alţii.
Proiectul își propune să creeze punți culturale între comunitățile de pe cele două maluri ale Prutului.
ANGELA CAŞCAVAL, consultant: Am căutat alte oportunităţi şi una dintre aceste oportunităţi a fost programul transfrontalier, unde am identificat alt GAL, Ştefan cel Mare din judeţul Iaşi şi cu ei, în parteneriat am decis să identificăm şi să valorificăm acele tradiţii culturale şi gastronomice din ambele zone pentru a le transforma în servicii turistice, astfel prestatorii de servicii de turism să fie mai atractivi.
VICTORIA OANCEA, expert în turism: Promovarea turismului durabil este un scop foarte nobil pentru că durabilitatea ţine de a nu permite tradiţiilor, obiceiurilor să dispară. Noi nu avem, de exemplu dacă vorbim despre Moldova, nu avem mare, nu avem munţi şi cele mai importante forme de turism sunt acelea pe care chiar le promovăm: turismul cultural, care ţine de tradiţii şi obiceiuri şi gastonomic, care într-adevăr este un turism de valoare la noi în ţară şi în România la fel.
Valoarea totală a proiectului va fi de 300 de mii de euro. Printre obiectivele acestei acţiuni se numără achiziţia de echipamente moderne pentru organizarea de evenimente turistice şi culturale, precum şi creşterea cu 20% a fluxului de turişti în următorii trei ani.
CRISTIAN ANTOCI, reprezentant, GAL Ştefan cel Mare, Iaşi: În faza incipientă a proiectului suntem în identificarea valorilor ascunse în teritoriu, după care cu ajutorul antreprenorilor locali din Republica Moldova şi România le vom tria şi le vom aseza pe o hartă de mare ajutor pentru vizitatori sau pentru persoanele care nu ştiu unde se află aceste unităţi administrative.
RIMA DIACIOC, manager financiar, GAL Inima Nistrului: Pentru Republica Moldova noi am planificat să achiziţionăm un echipament, bucătărie outdoor, ca să promovăm cluster-ul turistic format aici în regiune şi cumva să susţinem agenţii economici care promovează serviciile turistice, să presteze unele servicii mai de calitate, să putem să organizăm festivaluri, să putem să organizăm evenimente aici, în zonă şi prin aceasta cred că o să mergem şi pe dezvoltarea economică a zonei.
Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 18 luni şi este finanțat în cadrul Programului Interreg VI-A NEXT România – Republica Moldova.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Roman Bahnă