Extern

Serbia, afectată de furtună şi grindină. Inundaţii în Croaţia şi Slovenia. Vreme capricioasă în Emiratele Arabe Unite

post-img
Slovenia
Sursa foto: Neurje.si

Grindina care a căzut în Serbia a avut pe alocuri mărimea unei mingi de ping pong. Cea mai afectată a fost capitala Belgrad unde furtuna a smuls copaci din rădăcină, iar bucăţile de gheaţă au produs pagube maşinilor. Căderile masive de precipitaţii au produs inundaţii în sudul şi sud vestul ţării, relatează stiri.tvr.ro.

În Croaţia, situaţia este gravă din cauza inundaţiilor care au afectat şi capitala Zagreb. Râul Sava a ieşit din matcă lângă Zagreb şi a inundat mai multe case şi terenuri.

În Slovenia, şi astăzi este valabil codul roşu de inundaţii, iar presa scrie că trei persoane au murit înecate. Guvernul s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a estima pagubele produse de ploi.

Şi în Austria, în regiunile din sud, vremea provoacă în continuare probleme. Zeci de oameni au fost evacuaţi din casele inundate, iar pompierii au intervenit pentru a ajuta persoanele sinistrate şi a degaja drumurile de resturile de vegetaţie aduse de ape.

Pe de altă parte, nordul Spaniei se confruntă cu incendii de vegetaţie. Situaţia este gravă în Catalonia, nu departe de graniţa cu Franţa.

La Lisabona mulţimea a ignorat avertismentele meteorologilor pentru a participa la Ziua tineretului în prezenţa Papei Francisc.

Jorge Ponte, meteorolog: Ne așteptăm la temperaturi foarte ridicate în  regiunea Lisabona și în Valea Tajo și Valea Sado. Ne așteptăm în jur de 38 sau 39 de grade Celsius pentru Lisabona regiune. Această hartă arată temperatura azi cu o ușoară creștere a temperaturii și care poate depăși 40 de grade în regiunea Lisabona și deci avertizarea portocalie emisă pentru mai multe raioane din centrul și sudul țării.

Autorităţile au scos pe străzi maşini care stropesc cu apă pelerinii veniţi să-l vadă pe Papa Francisc. Este cea mai la îndemână metoda de a răcori mulţimea.

Vremea capricioasă a provocat probleme şi locuitorilor din Emiratele Arabe Unite. La Dubai, vântul a bătut cu putere şi a fost însoţit de ploi torenţiale.  Potrivit meteorologilor, vremea va fi instabilă şi săptămâna viitoare.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter