Universitatea de Stat a Moldovei a celebrat 106 ani de la unirea Basarabiei cu România printr-o conferinţă științifică urmată de proiecţia documentarului "Regina Maria - inima României". Filmul scoate în evidenţă rolul jucat de Regina Maria şi contribuţia ei în procesul de unire a provinciilor istorice româneşti.
Regina Maria a urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român. Pe timpul războiului s-a refugiat in Moldova impreună cu sotul ei, Regele Ferdinand, și a fost soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor "mama răniților".
ANATOL PETRENCU, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova: „Ea a fost cea care întâmpina răniţii, ea a fost cea care a mers în tranşee, ea a instituit spitale, a organizat acest serviciu medical de asistenţă”.
Filmul prezentat la Universitatea de stat descrie rolul politic şi viața Reginei Maria a României și modul in care s-a implicat in asistența socială în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. DAN DRĂGHICESCU, producător asociat al filmului: „Este un proiect, documentar istoric care a ţinut în cercetare, producţie şi post producţie mai bine de doi ani. A fost executat în Bucureşti împreună cu producătorul executiv John Florescu pentru a onora centenarul României din 2018 şi evident şi unificarea cu Basarabia”.
JOHN FLORESCU, producător executiv: „Regina Maria contează mult pentru România, fiindcă este regina care a unificat România, când a fost la Paris, la sfârşitul primului război mondial şi ea este un caracter internaţional, puternic, o femeie impresionantă. Vine din două familii, una din Anglia şi alta Rusia şi ea a venit în România, când avea 16 ani”.
MONICA BABUC, şef, Institutul Cultural Român Chişinău: „Din punctul meu de vedere, acest proiect. Este foarte important pentru suplinirea golurilor în istoria românilor care au existat mulţi mulţi ani aici în Republica Moldova, iar multe personalităţi au fost lăsate în umbră tocmai pentru aceea că istoria românilor a fost falsificată sau pur şi simplu a fost scoasă din circuit”.
OLEG CHISELIOV, vicepreşedinte, Asociaţia Tinerilor Diplomaţi din Republica Moldova: „Prin aceste proiecţii de film ne propunem ca scop să educăm o generaţie tânără, capabilă să înţeleagă importanţa istoriei naţionale prin anumite evenimente sau prin personalităţile sale şi respectiv o avem pe regina Maria”.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Tinerilor Diplomați din Republica Moldova.