Actualitate

Premierul României, Marcel Ciolacu: Extinderea Autostrăzii Unirii înseamnă explozie de investiții și o primă conectare la nivel de infrastructură a Republicii Moldova cu UE

post-img
Marcel Ciolacu
Sursa foto: eduard bizgu

„O explozie de inves”tiții și o primă conectare la nivel de infrastructură a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, astfel a apreciat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, inițiativa de a extinde Autostrada Unirii A8 și în stânga Prutului, până la Chișinău.

Şeful Guvernului de la București susține că acest amplul proiect, lansat în România, face parte dintr-o listă mai mare de proiecte de interconexiune cu R. Moldova, transmite MOLDPRES.

„Mai avem de făcut o investiție. Să legăm Iașul de Chișinău. R. Moldova, pe căi ferate, este prizoniera sistemului rusesc, tot sistemul este pe ecartament lat, și în momentul în care lungești autostrada de la Iași până la Chișinău, în acel moment se face prima conectare a R. Moldova cu Europa. Și normal că va fi și o explozie de investiții pentru R. Moldova”, a declarat Marcel Ciolacu.

Autostrada „Unirii” va avea o lungime de peste 300 de kilometri, de la Târgu Mureș și până la frontiera cu Republica Moldova, în zona satului Ungheni din județul Iași.

Drumul va fi construit pe traseul Ungheni – Iași – Târgu Frumos – Pașcani – Târgu Neamț – Poiana Largului – Ditrău – Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3. Proiectul, cu un cost estimativ de 12 miliarde de euro, va fi împărțit în mai multe sectoare. De exemplu, porțiunea de aproximativ 100 de kilometri, Ungheni – Iași – Târgu Neamț, urmează să fie realizată etapizat până în 2030.

Uniunea Europeană va construi şi un pod peste râul Prut care va lega localitățile Ungheni din Republica Moldova și Ungheni din România. Lucrările de construcție a podului vor fi executate de o companie română și vor fi finanțate din fonduri europene. Contractul privind edificarea podului a fost semnat pe 27 septembrie, la Ungheni în prezența oficialilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Podul Ungheni – Ungheni face parte din Autostrada Unirii, care conectează orașele Târgu Mureș – Iași – Ungheni – Chișinău și reprezintă punctul de legătură al rețelei rutiere din Moldova cu rețeaua de autostrăzi a Uniunii Europene. Valoarea totală a proiectului este de 33 de milioane de euro, iar finalizarea lucrărilor este prevăzută în termen de 3 ani.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter