Actualitate

Votul prin corespondență va fi menținut la parlamentare. Lista țărilor a fost extinsă

post-img
imagine simbol

Cetățenii R. Moldova din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Inițiativa legislativă a fost votată, în cadrul ședinței de miercuri în prima lectură de către 57 de deputați. Proiectul de lege mai propune extinderea țărilor în care va fi implementat votul prin corespondență cu Japonia și Australia.

Astfel, se propune crearea unui consiliu electoral distinct pentru secțiile de votare în care este implementat votul prin corespondență. Potrivit autorilor proiectului, acest lucru ar asigura o gestionare mai eficientă a procesului. De asemenea, pentru a asigura un interval suficient și pentru a evita erorile, se propune ca termenul de anulare a înregistrărilor și al identificării la distanță a alegătorilor cu înscrierea acestora în listele alegătorilor să fie finalizat cu cel puțin 30 de zile înainte de data alegerilor. 

La fel, se propune stabilirea unui termen limită pentru modificările în listele electorale pentru votul prin corespondență cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua alegerilor, dar nu mai târziu de expedierea plicurilor cu materiale către alegători. 

Inițiativa legislativă a fost criticată de către deputații din opoziție, care au menționat că prin aplicarea votului prin corespondență se încearcă fraudarea rezultatului votului din toamna acestui an. 

Grigore Novac, deputat PSRM: „În realitate ce are loc astăzi e modificarea legislației electorale în an electoral, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția. Voi spuneți că toți sunt egali, dar vă creați un mecanism unde să „mutiți” fraudarea alegerilor în noaptea electorală. Diaspora sunt toți ai noștri și toți trebuie să fie egali în drepturi. Comisia de la Veneția s-a expus critic de modificarea legislației electorale”. 

Diana Caraman, deputat PCRM: „Chiar dacă în Federația Rusă sunt mulți cetățeni deschideți doar două secții de vot, voi sunteți cei care separați diaspora. Nici într-o țară din lume nu poți vota în baza unui act de identitate expirat, asta se poate întâmpla doar în R. Moldova. Este clar că vreți să vă păstrați fotoliile, dar acest lucru nu vă va reuși”.

Vasile Bolea, deputat neafiliat: „Clar lucru că guvernarea se pregătește de fraudarea alegerilor. Nu degeaba acest sistem este implementat peste ocean, deoarece fusurile orare la noi când se închid secțiile de vot, peste ocean votul este în toi. Se alege Japonia și Australia, atunci când se deschid secțiile de vot moldovenii dorm. Nu este altceva decât o încercare și pregătire a fraudării alegerilor. Eu vreau să văd câte secții de votare ați deschis în Federația Rusă. Îi desconsederați pe unii cetățeni care mai mențin R. Moldova pe linia de plutire, iată aceștia vă vor da cartonașul roșu la alegerile parlamentare”.

Deputații majorității parlamentare au menționat că este vorba de un proiect de lege ce are drept scop prevenirea erorilor procedurale, precum și îmbunătățirea transparenței și securității procesului electoral.

Ion Babici, deputat PAS: „De ce vă ce vă deranjează cetățenii noștri din diasporă? Bugetul de înarmare a Rusiei a crescut cu 35%, de pe seama fiecărui cetățean al Federației Ruse se ia câte o mie de dolari și acești bani se duc pentru a omorâ cetățeni din Ucraina. Pe voi acest lucru nu va deranjează, da vă deranjează diaspora. Acesta este dreptul lor constituțional – dreptul de a vota. Voi vreți ca într-o țară cu regim autoritar (n.r. Federația Rusă) să organizăm alegeri libere și corecte?”

Vasile Grădinaru, deputat PAS: „E foarte ușor să vorbești și e greu să faci. Fratele meu a plecat la muncă peste hotare. Absolvind universitatea, riscam și eu să merg în urma lui. Eu nu am plecat doar din motiv că ei au plecat și mi-au achitat cazarea, mâncarea. Astăzi încercați să le furați diasporei ceea ce le-a mai rămas - votul. Pe timpul vostru trebuia să dai bani ca să ajungi undeva la lucru, acum cei din diaspora se pot angaja de acolo de unde sunt. Vom extinde votul prin corespondență acolo unde va fi solicitarea”.

Eugenia Cojocari, deputat PAS: „Vorbesc ca cetățean venit din diasporă, știu ce înseamnă să stai în cozi ca să stai să votezi. Recent am fost martorii unei inițiative rușinoase, anti-democratice care a vrut să taie dreptul la vot a cetățenilor din diasporă. Guvernul a răspuns această inițiativă, democrația a învins. Opoziția, aceeași actori politici compromiși, care au dosare pentru trădare de patrie, care organizează proteste au vrut să scoată din joc cetățenii care nu pot fi manipulați. Diaspora nu este un electorat paralel, este parte din suveranitatea R. Moldova”.

Votul prin corespondență a fost aplicat pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, organizate în anul 2024. Atunci, pentru prima dată, a fost implementat votul prin corespondență, ca metodă alternativă de exercitare a dreptului constituțional. La alegerile din 2024, cetățenii din Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda au avut posibilitatea să voteze prin corespondență.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter