Extern

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni contra Rusiei după o serie de atacuri hibride asupra mai multor țări membre

post-img
Uniunea Europeană

Uniunea Europeană se pregătește să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei după o serie de atacuri hibride care au avut loc în ultimele luni în UE, printre acestea numărându-se incendii și tentative de asasinat, conform AFP, care citează surse diplomatice, informează Agerpres.

Uniunea Europeană și NATO acuză Moscova că se află în spatele unei serii de incidente care au drept obiectiv destabilizarea, într-un moment în care Rusia urmărește să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina.

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra cadrului juridic care le va permite să îi sancţioneze pe cei pe care ea îi consideră responsabili de aceste atacuri, impunând o îngheţare a activelor lor în UE şi o interdicţie privind deplasările pe teritoriul european.

Odată ce textul oficial va fi adoptat, Uniunea Europeană va publica numele persoanelor sau entităţilor vizate, au explicat aceleaşi surse.

La începutul lunii septembrie, Germania a acuzat Rusia de atacuri cibernetice asupra unor state din NATO și UE, arătând cu degetul spre unitatea 29155 a Serviciului de informații militare al armatei ruse (GRU).

Avertismntul a fost transmis de serviciul de informații interne german împreună cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI), cu agenţia americană de securitate cibernetică CISA, cu Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) şi cu alţi parteneri internaţionali.

Printre acești parteneri se numără și Estonia, care a acuzat Serviciul de informații militare al armatei ruse (GRU) că a lansat atacuri cibernetice asupra Ucrainei și asupra unor state membre NATO și UE, inclusiv Estonia, începând din 2020.

Nu este pentru prima dată când Germania este ținta unor astfel de atacuri. La începutul lunii mai, Uniunea Europeană și NATO au denunțat Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei.

Uniunea Europeană a adoptat la 24 iunie al 14-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale contra Mosocovei, dând o nouă lovitură regimului lui Putin și celor care perpetuează războiul său ilegal, neprovocat și nejustificat de agresiune împotriva Ucrainei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter