Actualitate

„Asistență umanitară”. Vadim Krasnoselski mistifică datoria Transnistriei, în valoare de 11 miliarde de dolari, față de Moldovagaz

post-img
Liderul secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski
Sursa foto: Novostipmr.com

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus, pe 8 ianuarie, că datoria Transnistriei față de Moldovagaz, în valoare de 11 miliarde de dolari, pentru gazul consumat de malul stâng al Nistrului, ar fi „asistență umanitară acordată de Rusia” și sigura datorie care trebuie achitată este cea pretinsă de Gazprom de la Moldovagaz în valoare de 709 milioane de dolari.

BFCO

„În toate negocierile, datoria Transnistriei față de Gazprom nu este menționată. Nu există pe agenda zilei. Singura datorie care apare este cea a Moldovagaz față de Gazprom. Spun încă o dată că datoria noastră este asistență umanitară și tehnică acordată Transnistriei [de Rusia]. Suntem recunoscători pentru acest ajutor acordat de Federația Rusă. Însă în ceea ce privește datoria dintre Gazprom și Moldovagaz, domnilor, trebuie rezolvată, și nu tergiversată”, a spus Vadim Krasnoselski pe 8 ianuarie în cadrul unei ședințe a așa-zisului consiliu de securitate al regiunii.

Pe 28 decembrie 2024, Gazprom a informat Moldovagaz că oprește livrările de gaze în Republica Moldova pe 1 ianuarie 2025. Gazprom nu a precizat în scrisoarea sa ce fel de datorii are în vedere, cele pe care le pretinde de la malul drept al Nistrului, în valoare de 709 milioane de dolari, sau cele consumate de malul stâng, în mărime de 11 miliarde de dolari. 

În răspunsul său către gigantul rusesc, Moldovagaz a subliniat că, începând cu decembrie 2022, tot gazul livrat în Republica Moldova a fost furnizat către Tiraspoltransgaz, furnizorul transnistrean. În același timp, Moldovagaz a subliniat că Tiraspoltransgaz încalcă regulat obligațiile sale de plată, ceea ce constituie o violare esențială a contractului. Prin urmare, luând act de scrisoarea Gazprom, Moldovagaz a decis să oprească livrările pentru Tiraspoltransgaz.

La rândul său, furnizorul transnistrean, pe 29 decembrie, a calificat pretențiile Moldovagaz drept „nule”. Tiraspoltransgaz a subliniat că nu a figurat niciodată, „în toată istoria sa”, ca parte la adresa căreia s-ar referi pretențiile Gazprom. 

Cu alte cuvinte, furnizorul transnistrean a spus că Rusia nu are nicio pretenție față de cele 11 miliarde de dolari acumulați pentru consumul malului stâng Nistrului. Argumentul Tiraspolului este că deciziile arbitrajului de la Moscova, care conferă în fiecare an caracter juridic datoriilor acumulate de cele două maluri ale Nistrului, vizează doar două părți – Gazprom, ca furnizor, și Moldovagaz, drept consumator, în timp ce Tiraspoltransgaz nu are nicio calitate. 

BFCO

Trecând peste cele spuse de Tiraspoltransgaz, raporturile comerciale dintre cele două entități controlate de Gazprom din Republica Moldova - Moldovagaz și Tiraspoltransgaz - sunt totuși reglementate de niște contracte precise. Pe deasupra, în actele de verificare a datoriilor, este menționată permanent atât datoria Moldovagaz, de 709 milioane de dolari, și cea a Tiraspoltransgaz, de 11 miliarde de dolari.

În ultimii 18 ani, din 2006 până la sfârșitul anului 2024, livrările gazelor rusești pentru cele două maluri ale Nistrului au fost realizate în baza a două acorduri. În perioada 2007–2011, Moldovagaz a livrat gaze pentru Tiraspoltransgaz în baza unui contract semnat cu Gazprom în 2006. Această înțelegere a fost înnoită anual până în 2019 și prelungită în octombrie 2021 până în 2026. 

În paralel, în 2011, al doilea contract semnat între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz prevede expres condițiile de livrare a gazelor rusești în Transnistria. 

În contractul din 29 octombrie 2021, gigantul rusesc s-a obligat să furnizeze anual Republicii Moldova 3,3 miliarde de metri cubi pentru următorii cinci ani. Din această cantitate, 1,24 de miliarde de metri cubi au mers anual pentru malul drept al Nistrului și alte 2,06 miliarde – pentru consumul de pe malul stâng. 

În decembrie 2022, Gazprom a furnizat Republicii Moldova doar volumul destinat pentru Transnistria 2,06 miliarde sau 5,7 milioane de metri cubi pe zi. În realitate, acesta constituie volumul necesar pentru consumul intern al Transnistriei și pentru producerea electricității pentru malul drept pe baza căreia este acoperit deficitul bugetar al regiunii secesioniste.

Chișinăul nu recunoaște pretinsa datorie solicitată de Gazprom, în valoare de 709 milioane de dolari. Un audit internațional efectuat în 2022 și 2023 a stabilit că Republica Moldova trebuie să plătească gigantului rusesc, pentru consumul malului drept al Nistrului, 8,6 milioane de dolari.    

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor