Justiție

Procurorii anticorupţie au cerut mandat de arestare preventivă pe numele lui Igor Dodon în timp ce susţinătorii ex-președintelui au protestat în faţa Parlamentului

Dosarul Dodon
Sursa video: TVR MOLDOVA

Procurorii anticorupţie au cerut mandat de arestare preventivă pe numele fostului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut, ieri, pentru 72 de ore.

Oamenii legii au înregistrat astăzi un demers la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana. Magistraţii urmează să stabilească data şi ora examinării solicitării. Acuzarea mai cere 30 de zile de arest preventiv şi pentru cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu, care, în timplul percheziţiilor a încercat să distrugă o probă din dosar prin înghiţire.

Este vorba despre un act care ar confirma tranzacții de vânzare-cumpărare a unor bunurilor imobile, în valoare de circa 700 000 euro. Vreau să vă mai spun că şi astăzi, susţinătorii socialiştilor au ieşit în stradă în semn de protest faţă de reţinerea lui Dodon.

Susţinătorii lui Igor Dodon au protestat, pentru a doua zi consecutiv, în faţa Parlamentului de la Chişinău. Astăzi, ei au mers în marş până la izolatorul unde a fost plasat fostul preşedinte al Republicii Moldova şi au cerut eliberarea acestuia.

Igor Dodon a declarat, prin intermediul avocaţilor săi, că este victima unui dosar politic, iar scopul celor care l-au reţinut este de a distrage atenţia oamenilor de la problemele din societate. REACŢIA LUI IGOR DODON LA REŢINEREA SA: "Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate. (...) Voi credeți oare că oamenii nu își dau seama că vreți să lăsați țara fără opoziție, ca într-o dictatură? Voi credeți că oamenii nu își dau seama că tot acest show cu mascați s-a făcut și cu scopul de a distrage atenția cetățenilor de la criza în agricultură, de la prețuri și tarife înalte, de la sărăcie și de la incompetența și iresponsabilitatea guvernării PAS?" În replică, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat că va urmări ca Igor Dodon să beneficieze de un proces echitabil, iar procurorii să dea dovadă de transparenţă maximă. SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: „Fiecare actor politic declară aceleaşi lucruri. Este dreptul lui de a-şi organiza apărare aşa cum consideră că e necesar. Nu am ce să comentez opinia lui cu privire la caracterul politic sau nepolitic al dosarului. Vreau să spun doar atât, niciun politician nu are imunitate, legea trebuie să fi aplicată faţă de toţi, indiferent de unde este şi ce statut are.” Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reţinut ieri dimineaţă, după mai bine de zece ore de percheziţii ale procurorilor anticorupţie, în comun cu ofiţerii CNA şi SIS, în zece imobile şi trei automobile, care i-ar aparţine lui şi persoanelor din anturaj.

Potrivit procurorilor, bunurile şi banii folosiţi în comiterea infracţiunilor depășesc zeci de milioane de lei. Dodon este bănuit de trădare de patrie, finanțarea partidului politic de o organizație criminală, corupere pasivă şi îmbogățire ilicită.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter