Actualitate

/ TVR Bref / Purtarea panglicii „Sf. Gheorghe” va fi sancționată cu amenzi de 4.500 - 30.000 de lei

post-img
Marș organizat de PSRM

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc marți, pe 6 mai.

Pe 9 mai, persoanele care vor purta panglica negru-oranj vor fi amendate

Persoanele care vor purta insigne și simboluri interzise inclusiv panglica bicoloră negru-oranj, numită și „Sfântul Gheorghe”, dar și literele „Z" și „V", care se asociază cu agresiunea Rusiei în Ucraina, în timpul desfășurării întrunirilor publice din 9 mai vor fi amendate. Declarația a fost făcută de minsitra Afacerilor Interne Daniela Misail-Nichitin în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Astfel, amenzile pentru astfel de încălcări variază între 4.500 și 30.000 de lei. Ministra subliniază faptul că simbolurile care promovează războiul sunt interzise prin lege și îndeamnă cetățenii să respecte legislația în vigoare.


George Simion are ședință de judecată, a doua zi după alegeri, cu Inspectoratul de Migrație și Azil

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, va examina pe 19 mai, a două zi după turul doi al scrutinului prezidențial din România, cererea lui George Simion privind anularea interdicției de intrare în Republica Moldova. În 2023, Inspectoratul General pentru Migrație și Azil a constatat că liderul AUR ar prezenta pericol pentru securitatea națională a Republicii Moldova și a prelungit cu cinci ani statutul de persoană indezirabilă, de la 2 octombrie 2023 până la aceeași dată a anului 2028. Examinarea cererii lui George Simion are loc în contextul în care, în urma primului tur al alegerilor prezidențiale de pe 4 mai 2025 din România, liderul AUR s-a clasat pe primul loc, cu aproximativ 40,94% din sufragii. Astfel, el a acces în turul doi, stabilit pentru 18 mai, unde se va confrunta cu candidatul independent Nicușor Dan, care a obținut 20,99%.


Curtea de Apel Centru justifică amânările repetate în dosarul lui Iurie Roșca

Curtea de Apel Centru a reacționat cu precizări privind desfășurarea procesului de apel în cazul fostului viceprim-ministru și ex-vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Roșca, condamnat pe 2 august 2024, în primă instanță, la șase ani de închisoare pentru trafic de influență. Din august până în prezent, în decurs de nouă luni, au avut loc în total șase ședințe în acest dosar, dintre care cinci au fost amânate, iar a șasea - întreruptă și amânată. Cu toate acestea, instanța de apel a calificat informațiile publicate de TVR Moldova, preluate de pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată, drept „eronate” și „neverificate”. Iurie Roșca a fost condamnat pe 2 august 2024 pentru că ar fi solicitat și primit 227.000 de dolari de la un om de afaceri, în schimbul influențării unei hotărâri judecătorești.

Clasele primare din Chișinău sunt supraalomerate și nu se întrezărește nicio soluție

Şi în acest an, clasele din învăţământul primar vor fi supraaglomerate în municipiul Chişinău. Unele dintre ele vor avea şi peste 40 de elevi, spun directorii instituţiilor şcolare. În lipsa spaţiului, unele licee nu vor putea forma mai multe clase pentru elevii ce vor păşi în ciclul gimnazial. În Municipiul Chişinău, sunt acum 150 de instituţii de învăţământ. Construcţia ultimei şcoli noi, Liceul „George Călinescu”, s-a încheiat în 1997. În acelaşi timp, numărul de elevi este în continuă creştere. Conform Direcţiei Educaţie a Primăriei Chișinău, în anul de studii 2023-2024, au fost 102.000 de elevi la şcolile primare, cu cinci mii mai mulţi faţă de anul precedent.

Bucluc între consilierii municipali PAS și Ion Ceban pe marginea banilor pentru cantinele școlare

Fracţiunea PAS din CMC susţine că oraşul Chişinău riscă să piardă 100 de milioane de lei alocate de Guvern pentru renovarea cantinelor şcolare. Potrivit acestora, de vină ar fi chiar primarul Ion Ceban şi consilierii MAN, care boicotează şedinţele Consiliului Municipal. În replică, edilul spune că aleșii PAS fac doar show-uri și spune că pe 15 mai va fi convocat CMC-ul, iar bugetul municipal va fi votat. Consilierii PAS din Consiliul Municipal Chişinău au organizat marți un flashmob şi l-au acuzat pe primarul Ion Ceban și pe aleşii municipali din fracţiunea MAN că sabotează ședințele CMC şi iniţiativele Guvernului. Ion Ceban, primarul municipiului Chişinău: „Data de 15 mai, suntem gata să prezentăm în ambele lecturi, lectura 1 şi lectura 2, dacă va exista voinţă politică”.

Întrebare de la Chirtoacă pentru Ceban: De ce Epamedia a făcut publicitate politică pentru MAN?

Dorin Chirtoacă, primar al municipiului Chișinău în 2007 – 2018, semnalează o serie de probleme legate de litigiul dintre Epamedia SRL și Primăria Municipiului Chișinău care îl vizează pe edilul actual Ion Ceban. Fostul primar întreabă de ce o companie privată aflată în proces cu Primăria a fost favorizată cu amplasarea a 75 de puncte de comerț, fără licitație, și de ce o companie aflată în litigiu cu primăria face publicitate politică și electorală lui Ceban și „eroilor primariei” în rețeaua sa de stații nou costruite? „Cum este explicată investiția a 100 milioane de lei și constructia de la zero, pentru a doua oară, a 300 de stații în oraș în condițiile unui proces judiciar?”, întreabă fostul primar al municipiului, Dorin Chirtoacă, într-o postare pe Facebook.com.

Judecătorul Igor Pulbere, suspendat de CSM pentru învinuiri de fals în declarația de avere

Judecătorul Igor Pulbere, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a fost suspendat din funcție prin decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), luată în cadrul ședinței din 6 mai. Procuratura Anticorupție a anunțat, Pe 2 mai, expedierea în instanța de judecată a cauzei lui Igor Pulbere învinuit de compledarea eronată a declarației de avere și interese personale. „Consiliul Superior al Magistraturii a suspendat din funcție judecători vizați în acte de corupție și alte conexiuni de corupție. Precizez că CSM nu se expune atunci când eliberează acordul asupra vinovăției sau nevinovăției. Trebuie să ne asigurăm că drepturile acestora sunt respectate”, a declarat membrul CSM, Ion Guzun.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor