Proiectul de lege al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor despre modificările privind modul de organizare a votului în străinătate contravine standardelor internaţionale şi principiilor dreptului electoral. Asta se arată într-o analiză realizată de Asociația pentru Democrație Participativă, ADEPT. Într-un final, proiectul BCS a fost avizat negativ de Guvern și de Comisia Electorală Centrală.
Potrivit analizei ADEPT, propunerile BCS precum condiționarea dreptului la vot de înregistrarea consulară sau de statutul legal în ţara de reședință; excluderea dreptului la vot cu acte expirate; numărarea separată și distorsionarea ponderii voturilor din străinătate prin coeficienți arbitrar stabiliți, îngrădesc drepturile electorale ale cetățenilor R. Moldova aflați peste hotare.
PROIECTUL BCS:
- Înregistrarea obligatorie a cetățenilor aflați peste hotare, care doresc să voteze în afara țării, în evidențele consulare ale misiunilor diplomatice ale R.Moldova din statul de reședință;
- Neincluderea în listele electorale pentru votul în afara țării a cetățenilor neînregistrați în evidențele consulare. Scopul înregistrării consulare este verificarea statutului legal al cetățeanului în statul respectiv și de a confirma reședința permanentă sau temporară;
- Excluderea dreptului de vot cu acte expirate;
- Numărarea separată a voturilor exprimate în străinătate și prezentarea într-un raport distinct al CEC
- Neadmiterea afectării directe a voturilor exprimate peste hotare a rezultatelor finale a alegerilor parlamentare naționale;
- Considerarea voturilor exprimate peste hotare într-o proporție determinată de participarea alegătorilor din țară, în baza unui coeficient stabilit de CEC și aprobat de Parlament.
Experții spun că inițiativa este incompatibilă cu principiile constituționale și, de fapt, reprezintă o acțiune politică în contextul alegerilor parlamentare din 28 septembrie.
IGOR BOȚAN, director executiv ADEPT: Acest studiu reprezintă un document important pentru o eventuală adresare la Curtea Constituțională ca să ceară avizul CC pentru că acolo sunt lucruri care contrastează în mod direct cu legislația in vigoare. Sigur că legislația o pot schimba, dar există hotărâri ale CC care nu pot fi fentate. Art. 38, nu-l poți schimba din Constituție și sunt multe lucruri de ordin istoric foarte importante. Începând din 1992, în RM avem dreptul la vot peste hotare, iar din 1997 avem o clauză în Codul electoral privind deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii aflați peste hotare și... ce facem cu asta.
ANGELA CARAMAN, președinte CEC: Am oferit un aviz negativ la această inițiativă pentru că ea de fapt vine să restrângă anumite drepturi de vot și nu să putem face ca să fie cât mai accesibil procesul de vot pentru cetățenii noștri de peste hotare. O modalitate de calculare a rezultatelor după un anumit coeficient. Acesta cred că este cel mai sensibil punct... Ori noi vorbim despre un vot egal și în niciun caz nu-l putem contabiliza, calcula într-o proporție anumită, ca să vorbești de un rezultat al votului. Aici se încalcă principiile votului egal și universal.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei juridice din Parlament, Vasile Grădinaru, autorii proiectului au refuzat să prezinte inițiativa în comisie, pentru a fi dezbătută.
VASILE GRĂDINARU, vicepreședinte Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități: Este un proiect dezastru un proiect care ar îngrădi dreptul la vot al cetățenilor aflați în afara țării. Duce la o inegalitate între puterea de vot al cetățenilor, ceea ce duce la încălcarea flagrantă a drepturilor omului. În ședința comisiei de săptămâna trecută, am invitat autorii să prezinte proiectul în comisie. Ei au refuzat. Ne-am arătat disponibilitatea să organizăm o ședință a comisie specială pentru acest proiecte și la fel au refuzat.
Pe 30 aprilie, Guvernul a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede modificarea Codului Electoral. Autorii proiectului au declarat, pentru TVR Moldova, că nu renunță la inițiativă. Amintim că, în 2020, după ce a pierdut cursa prezidențială, liderul socialiștilor Igor Dodon a contestat voturile de peste hotare și a numit alegătorii din diaspora "electorat paralel al R. Moldova", care se află "în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă.".
REPORTER: NATALIA CHICU
Imagine: Andrei Daraban