Social

A fost lansată rețeaua națională de specialiști în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor

post-img
eveniment

Pentru prima dată în 2024, în Republica Moldova, a fost instituită funcția de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor. Acest lucru a fost posibil datorită reformei în domeniul asistenței sociale RESTART, care face posibilă implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, dar și reabilitării victimelor la nivel local.

Grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților naționale ale Moldovei de a asigura protecție de calitate, educație, servicii de sănătate și oportunități socio-economice pentru refugiații ucraineni”, implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), specialiștii din domeniu au primit echipament IT performant cu scopul de a le eficientiza munca. Astfel, Uniunea Europeană a oferit 51 de laptopuri, în valoare de 963,696.00 MDL și genți cu rechizite pentru birou, care vor fi distribuite specialiștilor din domeniul protecției victimelor violenței în cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială, în Chișinău și în UTA Găgăuzia. Prin urmare, specialiștii din prima linie pot utiliza serviciile digitale, ceea le permite să gestioneze mai eficient managementul de caz, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

„Vreau să le mulțumesc colegilor care au optat pentru această funcție destul de complicată și îi îndemn să-și dezvolte abilitatea de a fi proactivi și de a colabora cu ceilalți profesioniști. Specialiștii în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor sunt cei care vor lupta pentru beneficiari, vor fi portavocea persoanelor care au suferit în urma infracțiunilor și în urma violenței. Misiunea noastră este foarte importantă și nu avem dreptul să eșuăm”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul rețelei naționale de specialiști în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor vor fi implementate mai multe măsuri:

– A fost stabilită o matrice de competențe pentru specialiștii în domeniu;

– Au fost organizate o serie de instruiri și acestea vor continua pe parcursul anului. Au fost donate, în cadrul evenimentului, echipamente IT performante și birotica necesară pentru a realiza sarcinile mai eficient;

– Urmează să fie introdus un sistem informațional bazat pe managementul de caz;

– Vor fi organizate ședințe lunare, cu participarea colegilor de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a colegilor de la Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie în care va fi abordată situația pe fiecare raion.

Specialiștii din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor din cadrul Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială și structurilor subordonate, precum și specialiștii din structurile teritoriale de asistență socială din municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia au participat la diverse instruiri dedicate combaterii violenței în familie și aspectelor privind reabilitarea victimelor infracțiunilor;

De asemenea, au fost organizate și instruiri pentru toți psihologii în consolidarea capacităților acestora în lucrul cu victimele infracțiunilor. Instruirile au fost organizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație „Consolidarea capacităților naționale ale Moldovei de a asigura protecție de calitate, educație, servicii de sănătate și oportunități socio-economice pentru refugiații ucraineni”;

„OIM susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în lupta împotriva traficului de persoane încă de la începutul anilor 2000. Donația de astăzi, acordată de Uniunea Europeană și facilitată de OIM, este în concordanță cu reforma RESTART a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Aceasta va sprijini practic lucrătorii din întreaga țară să asiste victimele infracțiunilor cu violență, inclusiv refugiații și resortisanții țărilor terțe”, a evidențiat Damien Fresnel, Șeful programelor al Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova.

Instruirile au contribuit la consolidarea capacităților specialiștilor și specialistelor la nivel teritorial privind fenomenul violenței în familie, reglementările internaționale și naționale specifice, instrumentele de intervenție, tehnici de comunicare eficientă, identificarea victimelor infracțiunilor și drepturile acestora, rolul autorităților în prevenire și identificarea infracțiunilor de trafic de ființe umane sau infracțiuni conexe, mecanisme speciale de protecție a victimelor infracțiunilor, cooperarea interinstituțională şi intersectorială în asigurarea drepturilor la asistență şi protecție a victimelor infracțiunilor.

„Vă doresc succes, vă doresc curaj, ne dorim tuturor să avem cât mai multă putere, cât mai multă perseverență. Știu că nu este simplu și, uneori, sau mai des, muncim pe entuziasm și pe voluntariat, dar, credeți-mă, odată ce credem în ceea ce facem, putem ajuta femeile noastre. Și asta este minunat, că suntem atât de multe și atât de mulți care putem depune eforturi comune ca să răspundem cazurilor foarte rapid și ca să răspundem pe așteptările victimelor” a concluzionat, Viorica Țîmbalari, Directoarea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV).

Instituirea funcției de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor este o reformă esențială pentru femeile, fetele, copiii și victimele violenței din Republica Moldova. Datorită acestor ajustări legislative și măsurilor de suport, intervențiile în cazurile de violență în familie vor fi efectuate eficient și printr-o abordare comună, utilizând servicii digitale.

Instruirile și donația echipamentului IT a fost posibilă grație proiectului „Consolidarea capacităților naționale ale Moldovei de a asigura protecție de calitate, educație, servicii de sănătate și oportunități socio-economice pentru refugiații ucraineni”, finanțat de Serviciul pentru instrumente de politică externă al Uniunii Europene (FPI) și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (IOM). De asemenea, activitățile proiectului au scopul de a consolida eforturile Ministerului Muncii și Protecției Sociale în acest domeniu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter