Social

Peste 150 de pompieri voluntari din Republica Moldova şi-au pus la încercare abilităţile şi curajul

Peste 150 de pompieri voluntari din Republica Moldova şi-au pus la încercare abilităţile şi curajul

Peste 150 de pompieri voluntari din Republica Moldova şi-au pus la încercare abilităţile şi curajul la o competiţie dedicată zilei lor profesionale, organizată la Zubreşti, Străşeni. Participanţii au demonstrat cât de pregătiţi sunt să intervină într-o situaţie de urgenţă înaintea echipelor de salvatori profesionişti.

Pompierii voluntari, grupaţi în 19 echipe, au avut de înfruntat trei probe – echiparea pentru intervenţie, desfăşurarea de luptă şi salvarea victimelor. Alexandru Iorga este viceprimarul satului Sireţi din raionul Străşeni, dar şi pompier voluntar. Economist de profesie, bărbatul spune că se implică de fiecare dată în menţinerea siguranţei în localitatea sa.

ALEXANDRU IORGA viceprimar, s. Sireţi, r. Străşeni, pompier voluntar: „Avem un număr acordat de IGSU special pentru postul de pompieri voluntari din Sireţi. Suntem anunţaţi imediat, în caz de incendiu. Cu cât mai repede ajungem, cu atât mai bine. La toate indendiile am ajuns înaintea pompierilor profi din Străşeni. Am avut cazuri că şi la 2 , 3 noaptea, sâmbătă, duminică, şi gunoişti şi vegetaţie."

„ Noi cunoaştem satele şi până vin pompierii care-s pompieri, noi primii suntem care-i îndrumăm, la apă, la toate. Ajutăm şi în satele din preajmă."

„Un bine pentru comunităţile din jur şi pentru a noastră. Îndemn toţi tinerii să participe."

Cel mai tânăr pompier voluntar care participă la exerciţiul din satul Zubreşti este o fată de 16 ani.

„Am învăţat să acord primul ajutor, în caz de nevoie, să sting şi un incendiu, şi echipamentul.... "


Cei care doresc să se înroleze în contingentele teritoriale de pompieri voluntari trebuie să treacă un curs de practică, de 20 de zile, organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

SANDU ALECO şef-adjunct, IGSU: „Sunt 20 de posturi de pompieri voluntari, şi numărul persoanelor este estimativ 400 de persoane. MUSCĂ 01.50 Trebuie să aibă dorinţa de a fi voluntar şi de a trece cursurile de instruire necesare pentru a obţine cunoştinţe şi abilităţi practice.”

NICOLAE SOLOVIOV manager proiect "EU4 Moldova Resilience": „Evenimentul de astăzi înceară să unească pompieri voluntari din toată ţara. Încercăm să identificăm nevoile lor MUSCĂ 01.23 echipamente, dezvoltarea capacităţilor, informare. Pe urmă, noi le colectăm şi deja încercăm să le aplicăm în activităţi concrete în proiect.”

Festivalul pompierilor voluntari din Republica Moldova este la a treia ediţie. Iniţiativa face parte din proiectul UE4Moldova Rezilientă: Stat sigur, comunităţi puternice", finanţat de Uniunea Europeană.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter