Social

Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Chişinău, găzduiește o expoziție dedicată combaterii discursului de ură

Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Chişinău, găzduiește o expoziție dedicată combaterii discursului de ură

O experienţă inedită îi aşteaptă, în aceste zile, pe toţi cei care vor trece prin Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Chişinău. Parcul va găzdui un vernisaj în aer liber. De la lucrări grafice la pictură, toate sunt realizate de tineri artişti şi vor fi expuse pe gardurile grădinii. Lucrările reprezintă mărturii personale şi viziuni artistice asupra discursului de ură, prejudecăţilor şi discriminării.

Proiectul este o iniţiativă a ONU pentru drepturile omului în Moldova, în parteneriat cu Facultatea de Arte Plastice şi Desing a Universităţii Pedagogice de Stat  "Ion Creangă " din Chişinău.

Bea Ferenci, reprezentanta de țară a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova: „Noi lucrăm pe segmentul de discurs la ură care este o problemă întâlnită aici, în Republica Moldova. Este un fenomen întâlnit în toată lumea, din păcate, şi în Republica Moldova. Este foarte important sa înţelegem ce este discursul la ură, să îl recunoaştem şi să îl combatem.”

Adrian Cucereavîi , profesor Facultatea de Arte "Ion Creangă": „Noi ne întâlnim în fiecare zi cu ura, aşa cum noua ne-au descris-o, dar noi am înţeles mai multe straturi ale acestui fenomen. Am încercat să-l interpretăm şi să ne expunem părerile noastre împotriva acestui fenomen prin imagini sau afişe care sunt expuse în parcul central.”

În cadrul proiectului au participat 22 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului şi au fost expuse 41 de lucrări.

„Noi suntem tineri artisti, în mare parte studenţi şi vrem să ne exprimăm opinia şi să spunem societăţii că discursul de ură nu trebuie promovat. Lucrarea mea încearcă să exprime  într-un mod metaforic că cuvintele sunt doar ceea ce noi intenţionăm să spunem prin ele şi  valoarea lor de fapt este în intenţia noastră.”

Expoziţia este o mărturie a implicării tinerilor în abordarea problemelor critice ale societăţii. Artiştii îşi pot exprima perspectivele şi pot contribui la construirea unei societăţi mai incluzive şi mai paşnice.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter