Economic

46 de şcoli vor beneficia de bani pentru eficienţa energetică şi modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică

46 de şcoli vor face investiţii în eficienţa energetică şi în modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică

Peste 46 de mii de elevi şi profesori din Republica Moldova vor avea condiţii mai bune de studii şi vor face economii de aproximativ 50% la consumul de energie. Acest lucru devine posibil după ce Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu un buget de 54,5 milioane de dolari. Datorită acestui proiect, în 46 de şcoli se vor face investiţii în eficienţa energetică şi în modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică.

Cele 46 de instituţii de învăţământ vor fi izolate termic, vor fi înlocuite ferestrele, ușile şi vor fi modernizate sistemele de încălzire și de iluminat. Se estimează că aceste schimbări vor reduce în jumătate cheltuilele pentru energia termică. Documentul a fost votat de 58 de deputați de la Chişinău. VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Astăzi, noi cheltuim de aproximativ două ori mai multă energie pentru a întreţine un metru patrat de clădire, comparativ cu media Uniunii Europene. Este în primul rând un proiect care vizează reducerea consumului de energie, oricare ar fi sursa din care provine, dar este şi componenta care permite substituirea surselor de energie mai scumpe, surselor de energie fosile, cu energie mai ieftină, în primul rând – energie regenerabilă. Este vorba de componente care prevăd instalarea pompelor de căldură, conectoare solare pentru apă caldă, panouri fotovoltaice pe acoperişuri.” În cadrul acordului va fi testat şi un mecanism de finanțare a investițiilor în eficiența energetică, prin atragerea creditelor pe termen lung, care vor fi rambursate din contul economiilor de energie. Lucrările se vor realiza în cadrul proiectului "Tranziție durabilă prin eficiență energetică în Moldova", care are un buget total de 54,5 milioane de dolari americani. 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar 4,5 milioane reprezintă un grant oferit de Fondul Fiduciar Multidonator "Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare". Proiectul se va desfășura în perioada 2024 - 2029.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter