Aproximativ 70 de medici s-au aliniat, astăzi, la linia de start în Parcul Valea Morilor pentru a participa la maratonul "O viaţa sănătoasă". Iniţiativa face parte din campania naţională de conştientizare şi informare a semnelor accidentelui vascular cerebral. Pe lângă promovarea modului sănătos de viaţă, medicii şi-au propus să le reamintească oamenilor metodele de prevenire ale unui AVC.
În Republica Moldova, la fiecare oră, o persoană face un accidentul vascular cerebral, iar la fiecare două ore, cineva moare sau e imobilizat la pat din cauza acestei maladii. Pentru a aduce un mesaj despre gravitatea acestei boli, aproape 70 de medici neurologi şi tineri rezidenţi şi-au dat întâlnire în parcul municipal Valea Morilor pentru a parcurge un maraton de trei kilometri.
ANA LIŞCIUC medic rezident: „Noi reprezentăm medicii rezidenţi neurologi. Şi pentru ca să nu ne mai pierdem oamenii dragi prin această boala care nu este transmisibilă şi vrem să încurajăm întreaga populaţie şi să reprezentăm prin exemplu propriu că noi suntem schimbarea.”
CRISTINA BARBU medic neurolog: „Promovarea unui mod sănătos de viaţă este principalul mod de prevenţie şi tratament pentru un accident vascular cerebral.”
Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că mortalitatea cauzată de accidentul vascular cerebral a crescut în Republica Moldova. Primele semne ale unui AVC sunt dereglările de vorbire, căderea braţului şi asimetria facială. Recunoașterea semnelor AVC și spitalizarea imediată pot salva vieți, susţin specialiştii.
GABRIELA LEŞINSCHI medic neurolog: „Persoanele care sunt în zona de risc şi care pot dezvolta un accident cerebral sunt persoanele cu hipertensiune arterială necontrolată, cei care suferă de diabet zaharat, persoanele cu obezitate, cu tabacism, persoanele care consumă în mod excesiv alcool şi, bineînţeles, sedentarismul.”
DIANA DRANGAN medic neurolog: „Inactivitatea fizică, obezitatea, dieta sunt printre cei 10 factori care pot fi modificaţi. Schimbăm un pic din alimentaţie, facem activitate fizică, ceea ce şi demonstrăm noi astăzi aici, şi să scădem riscul de a face accident vascular”
Maratonul "O viaţa sănătoasă" face parte din campania naţională de comunicare pentru recunoașterea semnelor AVC. Evenimentul este organizat de Centrul Comprehensiv Accidente Vasculare Cerebrale, în parteneriat cu Departamentul de Neurologie și Institutul de Medicină Urgentă.
ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Noi în medicină ne ocupăm nu doar cu tratamentul tuturor cazurilor complicaţiilor. Pentru noi este important să transmitem mesaje pentru prevenirea maladiilor şi să încurajăm oamenii să urmeze exemplul medicilor care poate mult mai frecvent îmbrăţişează un stil de viaţă sănătos.”
DIANA MANEA director, Institutul de Medicină Urgentă: „Schimbarea începe de la noi. Demonstrăm populaţiei Republicii Moldova că activitatea fizică dozată şi tot ceea ce înseamnă o minte sănătoasă într-un corp sănătos duce la profilaxia accidentelor vasculare cerebrale acute.”
AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces. În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un atac vascular cerebral, dintre care 13% sunt la vârstă aptă de muncă.