TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc vineri, pe 9 mai.
Când va adera R. Moldova la UE? Pariu dintre Dorin Recean și Marta Kos
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, aflată la Chișinău, au pariat pe cât de repede va adera Republica Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul moldovean a spus patru ani, iar cel european - trei ani și zece luni, exprimând încredere în capacitatea Chișinăului de a accelera procesul de integrare. „Vom reuși să fim gata să devenim stat membru al Uniunii Europene nu în 10 ani, nu în 20, ci în patru ani. Moldova poate”, a spus prim-ministrul Dorin Recean în cadrul conferinței de presă susținută împreunp cu comisara europeană pentru Extindere. „ Ați spus, în patru ani. Știți că eu sunt foarte competitivă, dacă ziceți dumneavoastră patru ani, eu zic trei ani și zece luni”, a insistat Marta Kos.
/VIDEO/ R. Moldova și UE au semnat acordul pentru planul de creștere: Un acord istoric de investiții
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și Comisara Europeană pentru Extindere, Marta Kos, au semnat vineri, la Casa Guvernului, Acordul pentru Planul de creștere al Republicii Moldova. „Am semnat un acord istoric de investiții în viitorul Republicii Moldova, care demonstrează că noi nu suntem la etapa de a spera să aderăm la Uniunea Europeană, ci suntem deja în mijlocul procesului de aderare și avem încrederea partenerilor europeni că vom reuși. Acum avem și mai mult de lucru. Planul de creștere presupune implementarea a două componente importante”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean. Oamenii trebuie să vadă și să simtă creșterea nivelului de trai și să capete încredere în capacitatea Republicii Moldova de a oferi o viață în bunăstare și democrație, a spus șeful Guvernului.
„Sovietismul nu a fost depăşit”. 9 mai, între solemnitate și propagandă în școlile din R. Moldova
Manifestările dedicate eroilor celui de-Al Doilea Război Mondial au îmbrăcat diverse forme și în alte localități din R. Moldova. Unele s-au desfăşurat într-o atmosferă solemnă, firească, în altele s-au folosit materiale de propagandă, cu implicarea copiilor. Istoricii spun că folosirea simbolurilor care promovează războiul este condamnabilă, iar autoritățile ar trebui să monitorizeze mai atent situația, mai ales în instituțiile de învățământ. În Mateuţi, Rezina, câţiva cetăţeni au organizat o slujbă de pomenire pentru a aduce un omagiu victimelor razboiului. În schimb, la Grădiniţa 105 din Chişinău, un cadru didactic s-a lăudat pe internet cu materiale de propagandă afișate chiar în interiorul instituției preșcolare.
Firma afiliată șefului legislativului de la Comrat, prejudicii de peste 46 de mil. de lei
Procuratura din UTA Găgăuzia a trimis în judecată dosarul în care un fost director al unei societăţi comercile din Comrat este acuzat de abuz de serviciu şi delapidare, cu prejudicii de peste 46 de milioane de lei. Potrivit unor surse, este vorba despre președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov. Contactat de TVR Moldova, acesta a spus că este ocupat şi nu poate vorbi pentru a confirma informațiile. Potrivit procurorilor, în 2017-2020, învinuitul împreună cu alte persoane, ar fi folosit în mod intenționat funcţia pe care o deţinea pentru a autoriza transferuri nejustificate de bani de pe conturile companiei către o altă entitate economică.
Șerpeni: Realitățile tăinuite despre sacrificiul din 1944
După mai bine de opt decenii de la sfârşitul celui de-Al doilea Război Mondial, narațiunile propagandei sovietice sunt folosite şi azi. Un exemplu este şi tragedia de la Şerpeni, din ajunul Operaţiunii Iaşi-Chişinău, atunci când sovieticii au trimis la moarte câteva zeci de mii de bărbaţi folosiţi ca momeală pentru Armata germană. An de an, această operaţiune este prezentată ca un succes al sovieticilor împotriva Germaniei, dar rămâne trecut sub tăcere preţul de sânge plătit atunci. În pofida acestei file de istorie omise şi cu un război la graniţă, recent, la Complexul memorial „Capul de pod Şerpeni” s-au auzit imnul Rusiei şi alte cântece care promovează războiul, iar ambasadorul rus, Oleg Ozerov, încă neacreditat la Chișinău, a ținut un discurs.
„Investiții de un miliard”: UE, sprijinul principal în modernizarea mobilității
Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener de dezvoltare pentru Republica Moldova, iar modernizarea infrastructurii rutiere a devenit un motor al progresului economic şi social. Cu aproape un miliard de euro investiți în ultimii cinci ani, UE este sprijinul principal în modernizarea mobilității. Conform estimărilor, 1800 km de drumuri naționale se află astazi în stare bună și foarte bună, în mare parte datorită finanțărilor europene. Din cei aproape 6.000 de km de drumuri naționale, 1.500 au fost reabilitați sau construiți cu sprijinul UE. Nicolai Mîndra, secretar de stat: „Vorbim de peste 700 de milioane de euro în infrastructura rutieră pentru reţeaua principală de transport. Suportul UE pentru bugetul de stat este 80-85%, Uniunea Europeană sprijină această ramură de modernizare”.