Politic

Putin susţine că nu înţelege de ce Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică şi are deficit de energie electrică

Putin susţine că nu înţelege de ce Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică şi are deficit de energie electrică

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, susţine că nu înţelege de ce Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică şi are deficit de energie electrică. Cel puțin asta i-a spus deputatului comunist, Constantin Starîș, care a participat la forumului Valdai, desfăşurat la Moscova.

Deputatul comunist a mințit la Moscova că municipiul Chişinăul este, aproape în totalitate, fără lumină, sugerând că de vină ar fi guvernarea pro-oCcidentală de la Chişinău.  

CONSTANTIN STARÎŞ  deputat PCRM: "Reprezint opoziția parlamentară pentru că cei din conducerea țării, în necazul poporului, preferă alte destinații pentru călătorii. De azi, la Chișinău s-a deconectat lumina, aproape în totalitate."

Deşi criza energetică a fost provocată de Federaţia Rusă, Vladimir Putin se face că nu ştie motivul crizei. Gazprom a redus cu 30 la sută volumul de gaz livrat Republicii Moldova şi a bombardat obiectivele de infrastructură din Ucraina, blocând importul de energia electrică.

VLADIMIR PUTIN preşedintele Rusiei: "De ce s-a stins lumina la Chişinău, nu ştiu de ce. Cu siguranţă nu avem nimic de-a face cu asta. De ce vorbesc despre asta, pentru că Rusia este întotdeauna învinuită de tot."

Potrivit analiştilor politici, totul face parte dintr-o campanie de dezinformare.

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: "Interesant nu este însăşi întrebarea lui Starîş, chiar dacă el a insinuat că în Republica Moldova a fost stinsă lumina, nu este aşa. A indus în eroare publicul de acolo şi a trimis un mesaj eronat. Putin a încercat să insinueze că Rusia nu poartă nici o responsabilitate pentru criza energetică în care a nimerit Republica Moldova şi a încercat să transfere responsabilitatea pe umerii actualei guvernări, desigur că el a trişat. Promovează în politicul moldovenesc o agendă străină intereselor noastre naţionale şi sunt subordonaţi acelor mesaje care vin de la Moscova. Participarea lui la acest forum Valdai încă o dată a venit să confirme acest lucru."

Vizitele deputatilor comunisti si socialisti de la Chisinau la Moscova s-au indesit după invazia Rusiei in Ucraina. Deputatul Oazu Natoi este de părerea că un asemenea comportament al politicienilor trebuie sancţionat.


OAZU NANTOI, deputat PAS: " În opinia mea personală nu a PAS-ului, în Federaţia Rusă s-a consolidat un regim autoritar fascist, acest regim neagă suveranitatea statelor în spaţiul ex Sovietic, acest regim promovează politica de genocid în raport cu poporul ucrainean şi respectiv pretinşii politicieni din Republica Moldova care acceptă să plece la Moscova şi să se prezinte acolo în opinia mea personală ei se identifică cu acest fascism rusesc care neagă inclusiv suveranitatea Republicii Moldova. Articolul 339 din Codul penal este atât de vag încât nu e cazul să căutăm trădare de patrie, mai grav este că în societatea noastră asemenea pretinşi politicieni nu sunt penalizaţi pentru asemenea comportament, din punct de vedere moral."

Într-un articol publicat astăzi de Washington Post se precizează că serviciul de securitate al Rusiei lucrează, prin intermediul lui Ilan Şor, pentru a submina guvernul pro-occidental al Republicii Moldova.

WASHINGTON POST, DESPRE LEGĂTURA DINTRE ILAN ŞOR ŞI FSB: "Denumit "cel tânăr" de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina această fostă republică sovietică. …La sfârșitul lunii septembrie, controlul principalelor două canale TV pro-ruse din Republica Moldova a fost transferat unui apropiat al lui Shor, oferindu-i acestuia o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată la Moscova. În plus, arată comunicațiile interceptate de serviciile de securitate ucrainene, FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Sor…."



De la începutul acestei săptămâni Republica Moldova înregistrează un deficit de 7,8% de energie electrică, după ce Centrala de la Ciciurgan a redus livrările. Deficitul este acoperit de România. Pentru a evita deconectările, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis reducerea consumului de energie electrică prin deconectarea iluminatului stradal și decorativ.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter