Alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional de anul acesta reprezintă un prim şi crucial test pentru viitorul pro-european al Republicii Moldova, consideră experţii New Strategy Center. Pe de altă parte, think-tank-ul, specializat în politică externă, de apărare şi securitate, arată în analiza dată publicităţii astăzi că Federaţia Rusă joacă un rol activ în acest text, folosind diverse instrumente de influenţă, cum ar fi interferenţa în procesul electoral, propaganda şi acţiunile ostile menite să destabilizeze Republica Moldova în efortul de a menţine ţara în sfera sa de influenţă. 11 candidaţi se vor prezenta în faţa alegătorilor, iar actuala preşedintă, Maia Sandu, conduce în sondajele de opinie. Alina Stănuţă şi concluziile analizei New Strategy Center, transmite Rador.
În analiza publicată de New Strategy Center se arată că, la finalul săptămânii viitoare, pe 20 octombrie, în Republica Moldova se va organiza primul tur al alegerilor prezidenţiale concomitent cu un referendum constituţional privind aderarea la Uniunea Europeană.
Aceste procese democratice oferă cetăţenilor oportunitatea de a-şi exprima prin vot viziunea asupra direcţiei viitoare a ţării într-un context geopolitic complex şi tensionat.
Cercetători New Strategy Center consideră că deciziile alegătorilor vor influenţa nu doar traiectoria strategică a Republicii Moldova pentru următorii ani, ci şi imaginea ţării pe scena internaţională.
Referendumul constituţional are potenţialul de a consolida parcursul pro-european al Republicii Moldova, ancorând acest obiectiv în Constituţie.
În acelaşi timp, există riscul ca un rezultat incert sau neadoptarea sa din cauza unei prezenţe reduse să exacerbeze instabilitatea politică, periclitând procesul de integrare europeană.
George Scutaru, directorul general al New Strategy Center: În acest moment, în Moldova se desfăşoară o amplă campanie de subminare a referendumului pentru parcursul european al Republicii Moldova din partea Federaţiei Ruse. Este o acţiune hibridă de război hibrid la scară largă.
Deşi Maia Sandu se află pe primul loc în opţiunile de vot, Rusia încearcă să se ajungă la un tur doi al alegerilor prezidenţiale şi să coalizeze mare parte din candidaţii înscrişi în cursa electorală împotriva Maiei Sandu, astfel încât să existe un transfer de vot pentru cel care se va afla în turul al doilea.
Miza adevărată, din punctul nostru de vedere, al analiştilor de la New Strategy Center, este referendumul pentru un parcurs european al Moldovei. Dacă acest referendum nu va putea fi validat din cauza unui număr insuficient de participanţi, Moscova va clama faptul că acest parcurs european nu este dorit de populaţie şi va încerca să se pregătească pentru lupta electorală de anul viitor. Anul viitor avem alegeri parlamentare foarte importante.
Din punctul nostru de vedere, cred că Rusia îşi doreşte să repete situaţia din Georgia, să existe un preşedinte pro-occidental, pro-european, dar izolat şi o majoritate parlamentară care să genereze un guvern pro-rus. România, vă daţi seama, că are un interes major în a avea în continuare un partener în preşedintele Maia Sandu, de a şti că şi alegerile viitoare parlamentare vor genera o majoritate pro-europeană, pro-occidentală şi de a avea un partener în guvernul de la Chişinău.
În finalul analizei se arată că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova de pe 20 octombrie au o miză geopolitică semnificativă, amplificată de această decizie de a organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării la Uniunea Europeană.