Cultură

Revedere emoţionantă cu rudele, colegii de clasă, profesorii şi localnicii. Scriitorul Arcadie Suceveanu a revenit la vatră, la Suceveni, regiunea Cernăuţi. Cum a fost întâlnit şi de ce surprize a avut parte

Revedere emoţionantă cu rudele, colegii de clasă, profesorii şi localnicii. Scriitorul Arcadie Suceveanu a revenit la vatră, la Suceveni, regiunea Cernăuţi. Cum a fost întâlnit şi de ce surprize a avut parte

Scriitorul român, Arcadie Suceveanu, a revenit în aceste zile în satul natal, la Suceveni, regiunea Cernăuţi. A fost aşteptat cu emoţii de fraţi, colegii de clasă şi de elevii liceului din localitate, care au organizat o adevărată serbare. Pentru că ajunge tot mai rar în locurile unde a copilărit, poetul şi gazdele au fost depănăte multe amintiri.

ARCADIE SUCEVEANU, poet: "Iată am revenit după mai bine de un sfert de secol în banca şcolii în care am învăţat în atmosfera de atunci."

Scriitorul Arcadie Suceveanu s-a născut la Suceveni, raionul Hliboca, astăzi Regiunea Cernăuţi din Ucraina. Însă de zeci de ani locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea literară la Chişinău. Aşa că nu e de mirare că a fost întâlnit ca un oaspete drag în satul natal. Elevii liceului din Suceveni şi localnicii au organizat o adevărată sărbătoare.

"Aceste flori sunt pentru Arcadie Suceveanu."

"Am crescut cu poeziile dumnealui, iar fiecare carte semnată de Arcadie Suceveanu ne face să fim într-o lume a imaginaţiei, a jocului."

Arcadie Suceveanu şi-a revăzut colegii de clasă şi profesorul de geografie şi de istorie.

VASILE SUCEVEANU, colegul de clasă: "Am un frate ciufulit, Prepeliţa cu doi pui şi avea un caiet care ne arată şi nu ne arata, avea toate care nu le ştiam, ajunge un om mare ca în ziua de astăzi, eram încă minte crudă."

EUGEN TOVARNIŢCHI, director, Liceul " Mihai Eminescu" Carapciuc: "Dânsul într-un moment ţin minte, eu fiind elev prin clasa a opta a venit împreună cu un coleg la practica pedagogică. Îl ţin minte un tânăr energic, impulsiv, plin de ambiţie."

Însă cu cele mai mari emoţii a fost întâlnit de sora şi fratele său, care-i duc mereu dorul.

GRIGORE SUCEVEANU, fratele poetului: "A făcut un şoricel o gaură în pod şi el de la gaura aceia a început a compune şi noi spuneam, poetule nu ai găsit altceva decât un şoricel. Noi nu ne întâlnim tare des, ne întâlnim rar deja sunt graniţe între noi şi preţuim timpul în care suntem la un loc."

SILVIA BICER, sora poetului: "De bucurie sunt emoţionată, a venit fratele de la Chişinău şi celălat frate Grigore şi sunt bucuroasă că foarte frumos l-au primit aici la şcoală. Ne-am adus aminte cum eram la grădiniţă şi până acum când suntem bătrâni."

ARCADIE SUCEVEANU, poet: "Eu m-am format ca scriitor în Bucovina şi strada pe care ne aflăm noi aici şi această strada este strada tinereţei mele, pe unde treceam şi ne bucuram de prietenia noastră."

Arcadie Suceveanu este poet, eseist și traducător. Are nenumărate premii şi distincţii. E laureat al Premiului Național, al Premiului "Mihai Eminescu" al Academiei Române ş e deținător al Diplomei de Onoare "H. C. Andersen". Din 2010 până în 2021 a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter