Social

Omagiu adus limbii române la Cernăuți

Omagiu limbii române
Sursa video: TVR MOLDOVA

Chiar şi pe timp de război, elevii din regiunea Cernăuţi au adus un omagiu limbii materne participând la a doua etapă regională a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română. Şcolarii spun că, astfel, îşi cinstesc rădăcinile şi păstrează vii limba şi tradiţiile româneşti în aceste vremuri tulburi.

Olimpiada de Limbă şi Literatură Română s-a desfăşurat, anul acesta, în sunetul ameninţător al alarmelor aeriene. La competiţie au luat parte 18 elevi de la cele patru instituții de învățământ cu predare în limba română din orașul Cernăuți.

VASILE RUSNAC elev: „Limba română înseamnă foarte mult pentru mine deoarece s-a transmis de la strămoşi. Îmi doresc să scriu bine olimpiada şi să am o bucurie pe suflet şi să fie totul bine”.

În pofida riscurilor din aceste vremuri marcate de război, elevii s-au arătat mândri că îşi pot cinsti limba maternă, arătând cât de bine o stăpânesc.  

IAN PIDOIMA elev: „Am învăţat limba română de mic şi sunt foarte bucuros, şi încrezător în mine că voi putea ocupa un loc deoarece am fost pregătit bine de învăţătorii mei”.

VICTORIA SCRIPCARI elevă: „Limba română e cea mai frumoasă limbă din lume. Este limba părinţilor şi bunicilor”.

CONSTANTIN COSTAŞ elev: „Olimpiada pentru mine este ca un test să ştiu că pot să fac mai  multe şi vreau să mă dezvolt mai departe. Pentru mine, limba română e limba maternă. O cunosc de când sunt mic şi este cea mai frumoasă şi sfântă pentru sufletul meu”.

Organizatorii spun că numărul participanților la Olimpiada de Limbă şi Literatură Română a scăzut, în acest an, din cauza conflictului care face ravagii în Ucraina

LUDMILA PUŞCARIOVA preşedintele juriului: „Sunt convinsă că elevii vor avea rezultate bune la această olimpiadă deoarece aceasta cere talent, creativitate şi inteligenţă. Este o competiţie de verificare a cunoştinţelor”.

Cea de-a treia etapa regională a concursului se va desfăşura în nordul Bucovinei, unde vor participa şi finaliştii din regiunile Transcarpatia şi Odesa.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter