Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, din cadrul grupului european PPE, a declarat că pe 5 octombrie Parlamentul European va dezbate în plen o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Votul va avea loc în al doilea plen al Parlamentului din octombrie, programat între 17 și 20, scrie digi24.ro.
„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților.
Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați) și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen Rezoluții de susținere.
EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat între 17 și 20.
Manfred Weber, șef al EPP și al EPP Group, a participat azi la Conferința Președinților cu o strategie discutată ieri dimineață la ora 8 într-o întâlnire inițiată de el, la care am luat parte alături de Paolo Rangel, președintele Delegației EPP Portugalia și șef al Schengen Scrutiny Group, Andrey Kovatchev, președinte al Delegației EPP Bulgaria, Karlo Ressler, președinte al Delegației EPP Croația, secretarul general al EPP Simon Busuttil și Siegfrid Mureșan, vicepreședinte al EPP Group”, arată un mesaj publicat de europarlamentarul român pe Facebook.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că fiecare pas realizat în combaterea corupţiei aduce România mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la OCDE. Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen şi că ele încă aşteaptă, alături de Croaţia, ca decizia finală în acest sens să fie luată de Consiliul UE.