Extern

Procurorul general al SUA spune că Trump „va fi terminat” după al doilea mandat

post-img
Pam Bondi, Donald Trump
Sursa foto: ABACA/REX/Shutterstock

Pam Bondi, procurorul general al SUA, și-a exprimat scepticismul cu privire la ideea ca Donald Trump să aibă un al treilea mandat la Casa Albă. Ea a afirmat că atunci când actualul mandat de președinte al lui Trump se va încheia la 20 ianuarie 2029, probabil că acesta „va fi terminat”, potrivit The Guardian.

Comentariile lui Bondi vin la doar o săptămână după ce Trump a dat cel mai direct indiciu de până acum că se gândește serios să încerce să obțină un al treilea mandat, după cele începute în 2017 și în ianuarie anul trecut – în ciuda interdicției clare de a face acest lucru din Constituția SUA.

Într-un interviu difuzat la 30 martie, președintele american a declarat pentru NBC News că „nu glumește” cu privire la ideea unui al treilea mandat, adăugând „Îmi place să lucrez”. Întrebat cum ar putea eluda limita clară de două mandate pentru orice președinte, el a spus: „Există metode prin care se poate face acest lucru".

Opinia lui Bondi cu privire la controversă are greutate, deoarece ea este cel mai înalt oficial din domeniul aplicării legilor din SUA și, de asemenea, o persoană loială, al cărui devotament față de președinte este incontestabil. Ea a declarat duminică pentru Fox News că, în opinia sa, președintele a fost „un om foarte inteligent și mi-aș dori să îl avem președinte timp de 20 de ani”, notează TVR Info.

Ea a adăugat apoi: „Dar cred că va fi terminat, probabil, după acest mandat. Ar trebui să ne uităm la constituție”.

Limita de două mandate a fost consfințită în 1951, odată cu ratificarea de către state a celui de-al 22-lea amendament. Acesta prevede că „nicio persoană nu poate fi aleasă în funcția de președinte de mai mult de două ori”.

Restricția a fost introdusă ca urmare a recordului fără precedent al lui Franklin Roosevelt de a îndeplini trei mandate prezidențiale complete în timpul celui de-al doilea război mondial. El a câștigat un al patrulea mandat, dar a murit în 1945, la doar un an după încheierea acestuia.

Comentariul lui Bondi, conform căruia ar fi o „sarcină grea” pentru Trump să depășească regula celor două mandate, a fost o referire la ceea ce ar fi necesar de făcut pentru a modifica Constituția SUA și a revoca amendamentul 22. Orice reformă a textului Constituției necesită un vot de două treimi din ambele camere ale Congresului, combinat cu ratificarea de către trei sferturi din cele 50 de state.

În lumea politică extrem de polarizată de astăzi, un astfel de scenariu depășește orice imaginație.

Lăsând la o parte schimbarea Constituției, remarcile criptice ale lui Trump cu privire la alte „metode” au generat speculații cu privire la intențiile sale. O tactică care a atras atenția ar fi ca vicepreședintele, JD Vance, să fie candidatul republicanilor în 2028, avându-l pe Trump drept vicepreședinte.

Apoi, conform teoriei, dacă cuplul Vance-Trump ar câștiga alegerile prezidențiale, Vance ar putea demisiona în prima zi a noului mandat, iar Trump ar deveni automat președinte pentru a treia oară.

Strategia are o simplitate atrăgătoare. Cu toate acestea, există un impediment major.

Al 12-lea amendament, care stabilește procedurile de alegere a președintelui și a vicepreședintelui, prevede că „nicio persoană neeligibilă din punct de vedere constituțional pentru funcția de președinte nu va fi eligibilă pentru cea de vicepreședinte al Statelor Unite”. Implicația clară este că lui Trump, căruia i s-a interzis să candideze pentru un al treilea mandat de președinte, i s-ar interzice în egală măsură să candideze pentru funcția de vicepreședinte – ceea ce face ca șiretlicul să fie nul și neavenit.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter