Extern

Zece țări, inclusiv România, solicită Uniunii Europene să interzică importurile de gaze rusești

post-img
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Zece țări din Uniunea Europeană solicită blocului comunitar ca cele 27 de națiuni să interzică importurile de gaze rusești, atât cel venit prin conducte, cât și cel natural lichefiat (GNL), se arată într-un document consultat și citat de Reuters.

BFCO

Solicitarea este făcută pe fonul altor discuții și solicitări de sancțiuni împotriva Moscovei, care ar diminua din veniturile Kremlinului.

Documentul este semnat de Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România și Suedia.

Deși solicită interzicerea importurilor rusești, cele 10 țări propun, ca și alternativă, reducerea treptată a utilizării gazului rusesc și a GNL, așa cum a fost stabilit în foaia de parcurs RePowerEU.

UE a sancționat deja importurile maritime de petrol din Rusia, dar până acum nu a interzis importurile de gaze rusești, deoarece unele țări UE continuă să se bazeze pe ele.

Cele 10 țări au declarat că și navelor cisterne rusești de GNL ar trebui să li se interzică andocarea în interiorul UE.

BFCO

Comisia Europeană elaborează un plan mai detaliat pentru a îndepărta țările europene de energia rusă. Sancțiunile - cea mai directă modalitate de a opri importurile de combustibil rusesc - ar necesita aprobarea unanimă din partea tuturor țărilor UE, în contextul în care premierul ungar Viktor Orban Viktor Orban s-a opus anterior sancțiunilor energetice împotriva Rusiei, iar prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat săptămâna trecută că a asigurat aprovizionarea cu gaze a Slovaciei în urma unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin.

Importurile de gaze rusești ale Europei au scăzut din 2022, blocul majorând treptat importurile de GNL din Statele Unite ale Americii și utilizând tot mai multă energie regenerabilă. Importurile au scăzut și mai mult după 1 ianuarie 2025, când a expirat contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei. Slovacia a declarat că va încerca să influențeze reluarea acordului.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter