Șase țări din UE au solicitat Comisiei Europene să reducă plafonul de 60 de dolari pe baril impus petrolului rusesc de țările G7, pentru a scădea veniturile Moscovei pentru continuarea războiului din Ucraina. Sancțiuni ce țintesc Rusia au fost anunțate recent și de Statele Unite ale Americii, măsuri ce vizează peste 200 de entități și persoane fizice implicate în sectorul energetic al Rusiei și identifică peste 180 de nave ca proprietate blocată.
„Măsurile care vizează veniturile din exportul de petrol sunt cruciale, deoarece reduc cea mai importantă sursă de venit a Rusiei”, au declarat Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia într-o scrisoare adresată executivului european, potrivit caleaeuropeana.ro.
„Credem că acum este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre prin reducerea plafonului G7 pentru prețul petrolului”, se arată în scrisoare, în contextul în care prețurile plafon, fixate la 60 de dolari pentru barilul de țiței rusesc, 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium-to-crude și 45 de dolari pe baril pentru produsele discount-to-crude, nu au fost modificate din decembrie 2022 și februarie 2023.
Și SUA a anunțat la 10 ianuarie sancțiuni ce vizează inclusiv entități și persoane fizice implicate în producția activă și exportul de gaze naturale lichefiate din Rusia. Printre aceștia se numără și cei care încearcă să extindă capacitatea de producție de petrol a Rusiei; cei care oferă sprijin proiectului Arctic LNG 2, sancționat de SUA; cei implicați în sectorul metalurgic și minier al Rusiei; și înalți funcționari ai Societății de stat pentru energie atomică Rosatom.
Departamentul Trezoreriei sancționează concomitent peste 150 de entități și persoane fizice, inclusiv marii producători de petrol ruși Gazprom Neft și Surgutneftegas, companii de asigurări rusești și nave ale flotei fantomă.
Trezoreria a emis, de asemenea, o nouă hotărâre care interzice furnizarea anumitor servicii persoanelor din Federația Rusă, tăind astfel accesul Rusiei la serviciile americane legate de extracția și producția de țiței și alte produse petroliere.
Potrivit Departamentului de Stat, Regatul Unit se alătură acestor sancțiuni pentru a viza sectorul energetic rusesc, „în timp ce continuăm să folosim toate instrumentele disponibile împreună cu G7 și alți parteneri pentru a reduce capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul ilegal împotriva Ucrainei. Suntem solidari cu ucrainenii în apărarea patriei lor de agresiunea Rusiei.”
La mijlocul lunii decembrie 2024, UE a adoptat al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, intenționând să adopte și cel de-al 16-lea pachet, în februarie 2025, odată cu împlinirea a trei ani de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.