Europa azi

Liderii ţărilor din UE se reunesc la Bruxelles în încercarea de a găsi soluţii pentru reducerea preţurilor la gaz

Liderii ţărilor din UE se reunesc la Bruxelles în încercarea de a găsi soluţii pentru reducerea preţurilor la gaz

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană se reunesc azi şi mâine la Bruxelles în încercarea de a găsi soluţii pentru reducerea preţurilor la gaz. Reuniunea se desfăşoară pentru a doua oară în două săptămâni şi are loc pe fondul disputelor legate de măsurile de plafonare a prețurilor la gaz.

BFCO

Liderii UE s-au întâlnit pentru a dezbate o propunere a Comisiei Europene de a plafona preţurile la gazul procurat de la producători. 15 state ale blocului comunitar, inclusiv Franţa şi Polonia, sprijină aplicarea unei asemnea soluţii menite să oprească scumpirea gazului, şi respectiv creşterea inflaţiei, provocată de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia.

Însă câteva ţări, între care Germania şi Olanda, sunt sceptice că plafonarea preţurilor va avea efectul dorit. Şi asta pentru că producătorii şi-ar putea reorienta livrările către alte pieţe dacă nu vor mai avea dreptul să stabilească preţurile la gazul vândut pe teritoriul Uniunii Europene. Un avertisment legat de acest risc a transmis înaintea summitului Consiliului European, cancelarul german Olaf Scholz, într-un discurs ţinut în legislativul de la Berlin.

OLAF SCHOLZ cancelarul Germaniei: „Un plafon al prețului impus ca măsură politică implică întotdeauna riscul ca producătorii să-și vândă gazele în altă parte, iar noi, europenii, vom ajungem să avem mai puțin gaz în loc să avem mai mult. De aceea UE trebuie să coopereze îndeaproape cu alți consumatori de gaze, precum Japonia și Coreea, pentru a nu concura cu ei. Și, în același timp, vorbim și cu producătorii despre un preț adecvat. Sunt convins că țări precum SUA, Canada și Norvegia, care sunt alături de noi în semn de solidaritate cu Ucraina, au interesul să fie interesaţi ca energia să nu devină inaccesibilă în Europa.”

Pentru a combate creşterea preţurilor la energie, unele ţări ale UE, precum Italia, propun măsuri similare celor aplicate în perioada pandemiei de Covid când statele membre au împrumutat bani în mod colectiv de la diferite instituţii financiare. Potrivit mai multor oficiali europeni citaţi de presa internaţională, e de aşteptat ca într-un final, cei 27 de lideri ai UE să convină în urma summit-ului asupra achiziţiei comune de gaz şi asupra unui preț de referință alternativ pentru cel lichefiat. Preşedintele Consiliului European s-a arătat optimist privind un acord al liderilor UE asupra măsurilor de combatere a actualei crize energetice.

CHARLES MICHEL preşedintele Consiliului European: „Este posibil să acţionăm în aşa fel ca să reducem prețurile, consumul și, la fel, să garantăm cât e posibil securitatea aprovizionării. Propunerile sunt pe masă, concluziile cred că sunt un echilibru bun pentru a ajunge la un acord astăzi. Probabil că va fi dificil, dar este foarte important astăzi sau mâine să trimitem un semnal puternic că suntem hotărâți să acționăm împreună, pentru a avea un impact pozitiv. Acest lucru este fundamental pentru gospodăriile noastre, pentru familiile noastre și pentru întreprinderile din UE.”

În afară de soluţiile la criza energetică din UE, Consiliul European urmează să discute despre sprijinul pentru Ucraina, a cărei infrstructură energetică a fost distrusă în proporţie de 30 la sută după atacurile cu rachete şi drone lansate de Rusia în ultimele 10 zile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter