Politic

Alexandru Berlinschi, despre mita electorală: „CEC are toate pârghiile pentru a monitoriza activitatea tuturor concurenților electorali”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Comisia Electorală Centrală (CEC) are toate pârghiile legale de a verifica, a controla și de a aplica sancțiuni. Sper că nu vom avea concurenți electorali care vor încălca legislația electorală, dar dacă se va constata asemenea abateri de la Codul electoral, la sigur vom aplica sancțiuni”, a declarat secretarul CEC, Alexandru Berlinschi, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Prin urmare, spune că candidații în alegeri vor fi desemnați, dacă vorbim de alegeri de primari de Chișinău, primar de Bălți și candidați în cele 34 de consilii, ele nu pot avea loc mai devreme de data de 6 septembrie. Totodată, în cele 896 de primării, candidații în alegeri nu pot fi desemnați mai devreme de constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul întâi. Ele se constituie cu cel puțin 40 de zile, asta ar însemna nu mai devreme de 26 septembrie. Campania electorală se începe nu mai devreme de înregistrarea acestora. Al doilea criteriu constă în faptul că nu mai devreme de 30 de zile până în ziua alegerilor, respectiv nu mai devreme de 6 octombrie, campania electorală în cadrul alegerilor locale electorale nu poate a avea loc”, spune secretarul CEC, Alexandru Berlinschi.

Potrivit lui Alexandru Berlinschi, având concurenți electorali, având campania electorală deja revine unul din rolurile comisiei de a monitoriza acele rapoarte financiare care sunt obligatorii pentru concurenții electorali. 

„Toate partidele politice care sunt înregistrate și în calitate de concurenți electorali, cât și candidații independenți sunt obligați să prezinte Comisiei Electorale Centrale periodic acele rapoarte financiare. Ele vor fi verificate de către CEC și în cazul când se vor constata careva subestimări ale cheltuielilor care au fost incluse în acele rapoarte financiare. Doi, au fost făcute careva acțiuni și nu se regăsesc în acele rapoarte financiare. Trei, toate rapoartele financiare sunt plasate pe pagina oficiala a Comisiei Electorale Centrale și sunt accesibile și publicului,” mai spune Berlinschi.

Ce ține de sanțiuni, secretarul CEC a menționat că acestea se regăsesc în codul electoral și ele sunt aplicate etapizat începând cu acel avertisment sau acele sancțiuni, inclusiv financiare până la excluderea din cursă. 

„Și, ultimul care se aplică în caz când unui concurent electoral s-a aplicat acel avertisment sau acea sancțiune financiară, lipsire de subvenție de la bugetul de stat în cazul în care politic beneficiază de subvenții, poate merge până la excludere. Sperăm mult că noi nu vom ajunge în asemenea situații. Sper că vom avea concurenți electorali care vor respecta în tocmai Codul electoral. Noi periodic organizăm diferite seminare de instruire, cu trezorierii partidelor, anume acele persoane care sunt responsabile de gestionarea acelor mijloace financiare. Instruim trezorierii prin care le aducem la cunoștință care este cadrul legal care urmează să fie respectat, dar deja cum va fi acea campanie electorală urmează să vedem”, a mai adăugat Alexandru Berlinschi.

Prin urmare, Alexandru Berlinschi a specificat că un alt aspect este că în cadrul începerii fiecărei campanii electorale, fiecare agitație, CEC invită la sediul comisiei reprezentanții concurenților electorali pentru a semna acel cod de conduită, acel acord care se bazează mai mult pe niște principii care urmează a fi respectate în cadrul campanii electorale.

„În cazul când se vor înregistra unele abateri CEC are toate pârghiile pentru a monitoriza activitatea tuturor concurenților electorali, necăutând la faptul că vorbim de peste 55 de mii de persoane, ori noi începând cu luna ianuarie 2023, avem organe electorale teritoriale permanente, ne referim la acei președinți ai consiliilor electorale de circumscripție care sunt funcționari publici, sunt angajați ai CEC-lui și care pe lângă faptul că au rol de funcționar public, mai au rol și de agent constatator, adică pot să demareze acele proceduri administrative în cadrul deschiderii unei cauze în acest sens”, a mai conchis Alexandru Berlinschi.

Emisiunea Punctul pe AZi din 5 iulie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter