Pe 19 martie 2025, Școala Profesională din Leova a marcat un moment important în procesul său de modernizare: Lansarea proiectului de modernizare a școlii. Evenimentul a reunit Ministerul Educației și Cercetării, reprezentanții Uniunii Europene, Ambasada Austriei, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și comunitatea educațională, subliniind angajamentul pentru îmbunătățirea învățământului profesional tehnic din Moldova.
Angajamentul Moldovei față de educația profesională modernă
Galina Rusu, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării din Moldova, și-a exprimat aprecierea pentru implementarea de succes a acestui proiect de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și pentru sprijinul acordat sistemului ÎPT, în special Școlii Profesionale Leova.
„Învățământul profesional oferă multiple oportunități de formare profesională și dezvoltare de competențe necesare pe piața muncii. Cu o infrastructură nouă, echipamente moderne și surse de energie verde, Școala Profesională Leova realizează un pas semnificativ către oferirea de programe calitative, care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a țării noastre”, a spus Galina Rusu.
Parteneriatul UE-Moldova: Un viitor mai bun pentru învățământul profesional tehnic
Adam Grodzicki, Șef adjunct al Cooperării la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, și-a exprimat sprijinul puternic pentru modernizarea Școlii Profesionale Leova, subliniind suportul continuu al UE pentru învățământul profesional tehnic din Moldova.
„Ca parte a programului nostru EU4Moldova: Comunități Locale, Uniunea Europeană este mândră să sprijine reabilitarea și dotarea Școlii Profesionale Leova”, a spus Șeful adjunct al Cooperării Grodzicki. „Această investiție nu este doar despre renovarea clădirilor sau furnizarea de echipamente noi; este vorba despre crearea de oportunități reale și sustenabile pentru tinerii din Moldova. Prin dotarea școlii cu infrastructură și echipamente moderne, asigurăm accesul elevilor la o învățământ de înaltă calitate, care răspunde cerințelor pieței muncii de astăzi.”
Sprijinul continuu al Austriei pentru Învățământul profesional tehnic din Moldova
Stella Avallone, Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova, a reafirmat angajamentul Austriei față de dezvoltarea Moldovei prin programul EU4Moldova: Comunități Locale. Ea a subliniat importanța condițiilor adecvate de studiu și de trai pentru un învățământ profesional tehnic eficient și a evidențiat sprijinul Austriei pentru inițiativele de formare de înaltă calitate și eficiență energetică în instituțiile educaționale din Moldova:
„Angajamentul pe termen lung al Austriei față de Școala Profesională Leova depășește investiția de astăzi. Un exemplu notabil este sprijinul nostru în dezvoltarea vinăriei școlii, dotând-o cu echipamentele necesare pentru a pregăti specialiști în viticultură și vinificație. Această contribuție a ajutat la îmbunătățirea capacității școlii de a oferi instruire practică, relevantă pentru industrie. Acum, cu acest sprijin recent implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, școala este și mai bine pregătită pentru a forma studenți într-o gamă variată de domenii – că aceștia doresc să devină bucătari, croitorese, șoferi de tractor, mecanici auto sau agronomi. Aceștia sunt viitorii profesioniști care vor juca un rol esențial în economia Moldovei și în dezvoltarea sa continuă.”
Acest proiect face parte din programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, o inițiativă a Echipei Europa, și e finanțat de Uniunea Europeană (UE) și Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), fiind implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA). Investiția totală în proiect se ridică la aproximativ EUR 220.000 și include renovarea infrastructurii școlii, precum acoperișul unui bloc de studiu, grupurile sanitare. Au fost instalate și panouri fotovoltaice, ce vor oferi energie sustenabilă școlii. Investiția, de asemenea, include dotarea cu echipamente moderne, IT și tehnice, precum table interactive, laptopuri, imprimantă, mașină de aliniat roți, mașină de semănat, mașină de cusut și echipamente pentru vinificație.
De această modernizare vor beneficia direct aproximativ 300 de elevi și cadre didactice și va contribui la dezvoltarea economică a regiunii, oferind tinerelor generații un mediu educațional adaptat cerințelor pieței muncii. Lansarea oficială celebrează un pas semnificativ în sprijinul educației și al comunităților locale, având un impact durabil asupra învățământului profesional tehnic din țară.
Proiectul face parte dintr-o serie de inițiative similare derulate în instituțiile educaționale cu profil tehnic din Cupcini și Brătușeni, contribuind la transformarea și pregătirea tinerilor pentru un viitor prosper.
*Acest articol este un produs comercial