Economic

MoldovaGaz cere ANRE majorarea tarifului pentru un metru cub de gaze naturale. Care ar putea fi noul preț

Prețul la gaz
Sursa video: TVR MOLDOVA

Reprezentanţii MoldovaGaz cer Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea cu aproape 9 lei a tarifului pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE are la dispoziţie 180 de zile pentru a analiza dosarul.

MoldovaGaz cere o majorare de la 15 lei şi 18 bani până la 23 de lei şi 99 de bani pentru un metru cub de gaz și se motivează că a crescut  semnificativ prețul de achiziție. Reprezentanţii Moldovagaz cer ca tarifele noi să intre în vigoare de pe 1 iunie 2022 dar Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică are la dispoziţie 180 de zile pentru a analiza dosarul. 

Abia apoi se va face un proiect de lege și vor fi consultări publice iar tariful se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă. Preşedintele Consiliului de Administraţie al MoldovaGaz, Vadim Ceban, declara zilele trecute că o majorare în perioada caldă a anului ar fi oportună deoarece consumul cetăţenilor este redus.

ION MUNTEAN, expert în energetică: „După părerea mea ar trebui să fie ajustate tarifele. Întrebarea e în ce măsură va fi satisfăcută cererea MoldovaGaz, considerând că la moment devierile financiare sunt destul de mari şi depinde şi de abordarea ANRE în raport cu aceste devieri. Dacă ANRE va merge pe ideea de a stopa acumularea devierilor financiare atunci tariful ar putea fi de 19 lei daca ANRE va merge pe ideea de a recupera toate devierile financiare pană la începutul noului sezon de încălzire atunci tariful va creşte peste 25 de lei.”

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Asteptam sa vedem ce spune ANRE iar noi la Parlament aşteptăm să vedem ce ne spune curtea de conturi, aşa un mic anunţ, am înţeles că se apropie momentul, curtea de conturi să vină şi să ne spună rezultatele primului audit efectuat de curtea de conturi in istoria RM şi a MoldoveiGaz, fără gaz.”

Preţul de achiziţie de la Gazprom a fost, în luna aprilie, de 1194 dolari pentru mia de metri cubi. Conform estimărilor lui Vadim Ceban preţul ar putea scădea cu 275 dolari în luna mai.

PREŢUL DE ACHIZIŢIE
APRILIE                   1194 dolari/ o mie de metri cubi
MAI (estimări)           919 dolari/ o mie de metri cubi

sursa ANRE

Portivit contractului cu Gazprom, Republica Moldova achită până la data de 20 a fiecarei luni pentru gazul consumat în luna precedentă şi 50 la sută din volumul de gaz consumat în luna curentă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter