Pentru orice ocazie și eveniment, e bine să știm cum alegem un vin bun. Iar la asta, se pricep cel mai bine specialiștii.
„Vinul meu” este o comunitate, dedicată promovării consumului responsabil, din care fac parte somelieri, jurnaliști, consultanți și vinificatori.
DIANA LAZĂR director Industria Vitivinicolă și a Turismului, Proiectul de Competitivate și Rezilienţă Rurală USAID: Să ne cunoaștem vinurile noastre, să putem sa ne adunăm în jurul acestui succes - Vinu Moldovei. Această comunitate a devenit cea mai mare comunitate de iubitori ai vinului, având peste 7800 de membri.
BETA: Andrei Cibotaru este somelier și blogger, implicat în promovarea vinurilor și educarea publicului. În 2015, a renunțat la cariera de jurnalist, pentru a urma o altă pasiune - degustarea și recomandarea celor mai alese băuturi.
SINCRON:
247_1523
ANDREI CIBOTARU somelier, jurnalist
01:00 Vom degusta în orb câteva vinuri din Moldova și câteva vinuri străine, o să facem o confrutare între ele. Degustarea este cea mai sinceră. Acum, este sezonul vinurilor roșii. Vara și primăvara este sezonul cu precădere pentru vinurile albe, pentru cele ușoare.
Vinurile noastre sunt apreciate și medaliate la nivel internațional, iar în ultimii ani, a crescut imaginea lor.
La proba degustării în orb, participanții trebuiau să descrie produsul, fără a cunoaște soiul, proveniența, dar și specificul acestuia.
ANASTASIA ANTOCEANU, jurnalistă: La raft avem foarte mult vin, mulți producători. A fost interesant să aflăm ce ne determina sa facem o anumita alegere și cel mai mult mi-a plăcut degustarea în orb, când am avut de ales între un vin autohton și unul de producție străină. Mă simt mândră că am recunoscut vinul nostru și am înțeles că da, chiar dacă nu am văzut ambalajul, mi-am dat seama că în R. Moldova avem vin bun și avem cu ce ne mândrim. 01:00
La eveniment a fost prezent și expertul Robert Joseph, din Marea Britanie, ce are peste 40 de ani de experiență ca jurnalist, critic, producător și consultant în marketingul vinului.
ROBERT JOSEPH expert în industria vinului: Întâi de toate, pot spune că de când vin aici, de-a lungul timpului, am văzut un progres extraordinar. Sunt de părere că e foarte fascinant faptul că noi avem o parte de companii mari de vinuri, dar și producători mai mici care își fac loc pe piață. Așadar, cred că Republica Moldova este o piață foarte dinamică și în continuă dezvoltare pentru vinuri. Vinul joacă un rol important pentru turiști în diverse țări, pentru că face parte din mâncarea și cultura locului. Când vizitezi o țară care produce vin, poți cunoaște chiar oamenii care fac vinul, locul unde se întâmplă asta, poți vedea podgoriile și mai mult de atât, tu poți mirosi și gusta o parte din cultura țării și fiecare țară e diferită.
Vinul din Republica Moldova este considerat, pe bună dreptate, un simbol al calității și varietății.