Politic

Legea care prevede sprijinirea agricultorilor afectați de secetă va fi revizuită

Legea care prevede sprijinirea agricultorilor afectați de secetă va fi revizuită

Legea care prevede sprijinirea agricultorilor afectați de secetă, care a stârnit nemulţumiri şi proteste în rândul fermierilor, va fi revizuită. Anunţul a fost făcut de Alexandr Trubca, preşedintele Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară. În timp ce aleşii recunosc că legea nu s-a ridicat la aşteptările fermierilor şi nici ale ministerului, agricultorii cer şi modificarea altor acte normative.

La aproape două luni de când a fost votată, Legea privind măsurile de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșiță va ajunge, din nou, pe masa deputaţilor. Alexandr Trubca spune că, astfel, vor fi completate unele lipsuri din actul normativ.


ALEXANDR TRUBCA preşedinte, Comisia agricultură şi industrie alimentară: „Cel mai probabil va fi un amendament la Legea 140 şi ne propunem mai multe modificări. Vom  schimba puţin criteriile de eligibilitate a agricultorilor  care vor putea beneficia de lege în ceea ce priveşte gradul de afectare.  Vom exclude acea prevedere cu 50 la sută din suprafaţa afectată sau cel puţin 60 la sută şi vom lăsa alte criteri bazate pe existenţa unui document care atestă gradul de afectare.”


Deputatul afirmă că va creşte numărul agricultorilor ce vor fi scutiţi de plata restanţelor acumulate, în special în cazul celor care au suferit pierderi mari după ce culturile lor au fost afectate de vremea nefavorabilă.


ALEXANDR TRUBCA preşedinte, Comisia agricultură şi industrie alimentară: „Vom extinde termenul de aplicare a legii şi anume termenul actual de şase luni va fi schimbat cu data de 31 octombrie 2025. De asemenea vom interzice gestionarea creanţelor de către creditori fără acordul debitorilor. Vom încerca să includem ca beneficiarii să fie şi furnizorii de imputuri pentru că este o problemă pe lanţ.”


Directorul executiv al Asociaţiei "Forţa Fermierilor", Alexandru Bădărău, spune că aceaste schimbări erau așteptate de membrii asociaţiei. În plus, că ar fi nevoie şi de modificarea altor acte normative.  


ALEXANDRU BĂDĂRĂU director executiv, Asociația "Forța Fermierilor": „Această modificare de lege se face la iniţiativa noastră, după ce am solicitat să avem o comunicare cu parlamentul. Pe lângă modificarea Legii 240 noi am făcut propuneri ca să fie făcute modificări şi la Legea reambursării TVA. Noi am înaintat fie ajustată şi legea insolvenţei unde sunt lacune foarte mari şi la acest capitol. Şi la fel există mai multe propuneri de protecţie socială a debitorului, a datornicului pentru că noi în Republica Moldova nu avem o astfel de lege  prin care să fie protejat datorinicul în faţa executorului judecătoresc.”


Daniela Braga, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, a declarat pentru TVR MOLDOVA că modificarea legii se va face în Parlament, cu contribuţia specialiştilor ministerului. În luna septembrie Parlamentul a votat legea care prevede că agricultorii ale căror culturi au fost afectate în proporţie de cel puţin 60% vor fi scutiţi de plata ratelor și a datoriilor la bănci pentru următoarele șase luni. Documentul a stânit nemulţumirea fermierilor care au organizat mai multe proteste.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter