Europa azi

Liderii celor 46 de state ale Consiliului Europei s-au angajat să tragă la răspundere Rusia pentru daunele cauzate de războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei

Liderii celor 46 de state ale Consiliului Europei s-au angajat să tragă la răspundere Rusia pentru daunele cauzate de războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei

Liderii celor 46 de state ale Consiliului Europei s-au angajat să tragă la răspundere Rusia pentru daunele cauzate de războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Estimarea daunelor şi despăgubilrilor pe care au urma să le acopere Rusia, e principalul subiect al summit-ului organizat în Islanda, la care perticipă şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Summitul două zile care a început aseară la Rejkiavik, e cel de-al patrulea de acest fel de la crearea Consiliului Europei. Războiul ruso-ucrainean a determinat ţările Consiliului Europei să ia măsuri punitive împotriva Rusiei pentru atrocităţile comise în Ucraina. Cea mai importantă decizie a summit-ului e aprobarea unui sistem care să calculeze daunele pe care ar urma să le plătească Rusia pentru reconstrucţia Ucrainei și despăgubirea victimelor.

SINCRON EMMANUEL MACRON, președintele Franţei: „Încă de la începutul războiului, Consiliul s-a angajat să sprijine Ucraina și să o ajute să documenteze abuzurile comise de Rusia. Mă refer la bombardarea infrastructurii civile, violuri folosite ca armă de război, crime, tortură generalizată, deportarea copiilor ucraineni. La acest summit, Consiliul își demonstrează încă o dată sprijinul față de victimele agresiunii, prin lansarea, astăzi, a unui registru național al pagubelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: „Faptul că evoluțiile anti-democratice și autoritare au reușit să se afirme în Rusia nu vorbește împotriva Consiliului Europei, ci în favoarea faptului că trebuie să aplicăm şi mai serios regulile noastre comune în viitor, să le folosim ca pe un sistem de avertizare timpurie, pentru pace in Europa.”

Mesaje de sprijin pentru Ucraina au transmis rând pe rând diferiţi şefi de stat şi de guvern ai Consiliului Europei, între care liderii Marii Britanii, Italiei, Poloniei, preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene. Însuşi preşedintele ucrainei, Volodymyr Zelenskyy a transmis un mesaj prin videoconferinţă declarând că nu va fi pace fără justiţie.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Le mulțumesc tuturor celor care ne ajută să unim lumea pentru a implementa formula de pace. Singurul plan realist de pace e desigur aplicarea sută la sută justiției. Și nu va exista pace sigură fără justiție. Și cred că Consiliul Europei -- fiecare dintre voi personal, pentru decizia privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Rusiei.”

Printre liderii ţărilor Consiliului Europei care s-au angajat să aprobe registrul pagubelor cauzate de Rusia în Ucraina se numără şi preşedintele Republicii Moldova. Maia Sandu s-a întâlnit în timpului summit-ului de la Rejikivik cu omologul său islandez Guðni Th. Jóhannesson.

Cei doi ofciali au abordat riscurile pentru securitatea Republicii Moldova cauzate de războiul-ruso ucrainean. În timpul întrevederii, Maia Sandu a reafirmat angajamentele Republicii Moldova de a contribui la menținerea păcii și securității în zonă.

Tot la Reykjavik, Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul olandez Mark Rutte, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană. Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova mizează pe intensificarea cooperării economice cu Ţările de Jos și pe atragerea de noi investiții olandeze.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter