Social

O nouă instituție publică a fost creată de Guvern pentru a crește potențialul productiv al animalelor de fermă

post-img
imagine simbol

Cabinetul de miniștri a decis crearea Instituției Publice „Centrul pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor”. Aceasta va fi responsabilă de menţinerea fondului genetic al animalelor și ameliorarea raselor existente; de crearea unor noi rase, tipuri, linii, crosuri și hibrizi de animale cu un înalt potențial productiv; precum și de implementarea însămânțărilor artificiale a bovinelor, porcinelor, ovinelor și caprinelor cu material seminal congelat, obţinut de la reproducători de o valoare genetică avansată.

Secretarul de stat Vasile Șarban a menționat că reforma va garanta o calitate sporită a producției animaliere. 

„În ultimii ani, au crescut volumele de produse alimentare de origine animală importate, precum și prețul de import al acestora, în special al cărnii, produselor din carne, al laptelui și produselor lactate. Pentru a asigura securitatea alimentară, trebuie să mărim volumele de producție animalieră, prin majorarea numărului de animale întreținute în exploatațiile agricole, precum și prin creșterea valorii lor genetice. Noua instituție va fi tocmai veriga de legătură între minister și crescătorii de animale, exploatațiile zootehnice de producere a laptelui și a cărnii. Urmărim ca sectorul zootehnic să aibă o dezvoltare durabilă, iar pentru aceasta este necesar să creștem potențialul productiv al animalelor”, a declarat Vasile Șarban. 

Noua instituție este creată în urma reorganizării prin transformare a Întreprinderii de Stat „Centrul Republican pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor” din satul Maximovca, raionul Anenii Noi.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter