Actualitate

Nicu Popescu, la Istanbul: R. Moldova este interesată să cumpere gaze naturale din Turcia

Gaz din Turcia
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova este interesată să cumpere gaze naturale din Turcia. Despre acest lucru a anunţat ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu. Oficialul se află în vizită de lucru în Turcia, unde a discutat cu omologul său de la Ankara despre depăşirea crizei energetice.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Suntem interesați de consolidarea cooperării în domeniul energetic, tranzitul şi achiziției de gaz. Ne dorim asigurare accesului RM la rețelele de transport a gazelor naturale la nivel regional şi evident Turcia joacă un rol foarte important în acest domeniu.”

Nicu Popescu s-a referit la importanța consolidării parteneriatului strategic cu Turcia, în contextul situației de securitate din regiune, cauzată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „În acest context dramatic, Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri regionale, dar şi pentru găsirea soluţiilor paşnice în oprirea acestui război. Apreciem atât rolul Turciei în negocierile acordului privind exportul de cereale, împreună cu coridoarele de securitate ale Uniunii Europene, inițiativa ONU privind cerealele din Mării Negre, acestea contribuie la evitarea penuriei de alimente la nivel mondial şi la scăderea potențială a prețurilor la alimente.”

Republica Moldova poate avea acces la gazele naturale lichefiate din terminalele din Turcia, Grecia şi România, care urma să fie transportate prin rețelele Bulgariei. La această înţelegere s-a ajuns la sfârştiul lunii octombrie, când la Chişinău s-a aflat preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter