Actualitate

România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare

post-img
NATO
Sursa foto: https://www.thenewfederalist.eu/

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), discuţiile de duminică din cadrul reuniunii informale au vizat pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid din 28-30 iunie, notează defenseromania.ro.

"Schimbul de opinii al miniştrilor s-a concentrat în special pe contracararea efectelor crizei de securitate din regiunea euroatlantică, generată de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pe necesitatea de adaptare şi consolidare, în consecinţă, a posturii pe termen lung a Alianţei, precum şi pe negocierea Noului Concept Strategic al Alianţei", precizează sursa citată.

MAE menţionează că ministrul român de Externe a prezentat detaliat, cu acest prilej, evaluările României privind consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securităţii euroatlantice şi a arhitecturii de securitate europene.

Aurescu s-a referit la necesitatea contracarării impactului negativ al consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prin continuarea şi creşterea măsurilor de sprijin politic şi practic pentru Ucraina, precum şi pentru ceilalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia, care sunt afectaţi de efectele crizei generate de Rusia şi a căror rezilienţă trebuie întărită, menţionează sursa citată.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, în context, importanţa procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, într-o manieră echilibrată şi unitară.

 

Aurescu: O postură consolidată consistent - care va fi totodată strict defensivă şi ne-escalatorie - va reprezenta unul din principalele rezultate ale Summitului de la Madrid

 

"Astfel, o postură consolidată consistent - care va fi totodată strict defensivă şi ne-escalatorie - va reprezenta unul din principalele rezultate ale Summitului de la Madrid", mai adaugă sursa citată.

Ministrul Aurescu a arătat că decizia adoptată de liderii aliaţi la Summitul din 24 martie de constituire a patru noi Grupuri de Luptă, inclusiv unul în România, reprezintă "un prim pas deosebit de util" în acest sens şi a mulţumit aliaţilor implicaţi.

Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat, în cadrul sesiunii de lucru, că prin deciziile anticipate, Summitul de la Madrid se prefigurează ca un reper fundamental în evoluţia Alianţei.

El a precizat că viitorul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii NATO la sfârşitul lunii iunie, va stabili reperele majore de acţiune şi profilul Alianţei pentru cel puţin următoarea decadă.

 

Nou context de securitate al NATO



Aurescu a evidenţiat, în context, importanţa ca "acest document strategic să se raporteze, în mod realist şi adecvat, la noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa, prin evidenţierea principalelor ameninţări şi provocări şi asigurarea capacităţii de răspuns eficient şi calibrat la acestea".

"În acest context, a subliniat că noul Concept Strategic este necesar să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa Alianţei. De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea ca Noul Concept să evidenţieze relevanţa acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală prioritară a NATO, şi să abordeze transformarea pe termen lung a posturii Alianţei pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, care are o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică", mai relatează comunicatul MAE.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter